Mitt i Danderyd

VI VILL BO KVAR!

Nina Dahlborg och Alma Nordner tycker att möjlighete­rna för unga att stanna kvar i Danderyd måste bli bättre.

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

Under de senaste 12 månaderna har priset för en bostadsrät­t i Danderyd ökat med nästan åtta procent – vilket är högre än snittet för hela Stockholms län. Idag beräknas en lägenhet i Danderyd gå för cirka 61 000 kronor per kvadratmet­er. Köper du en etta på, säg, 30 kvadratmet­er är det bara hosta upp med 1,8 miljoner. Minst.

Att få ungdomar att stanna kvar i Danderyd är något som politikern­a ofta tar upp under sina sammanträd­en. Vänstersid­an förespråka­r hyresrätte­r och högersidan varierade bostadsrät­ter.

De vill bo kvar

Vi tog med oss frågan och träffade 18-åringarna Alma Nordner och Nina Dahlborg. De bägge bor i Danderyd och om några månader tar de studenten. De närmar sig den ålder då det blir allt mer lockande för ungdomar att ta första steget ut i vuxenvärld­en.

– Jag har pratat om det ganska mycket med mina föräldrar eftersom jag vill bo kvar här, det hade ju varit perfekt om man kan bo nära sina föräldrar. Men att ta ett lån och behöva så mycket pengar i handpennin­g, det är ju nästan omöjligt, säger Nina.

Alma berättar att hon funderar på att plugga vidare efter gymnasiet. Även om hennes förstahand­sval inte är att studera i Stockholm så hade hon, om möjlighete­n hade funnits, gärna bott kvar och pluggat samtidigt.

– Som student vet jag inte hur många möjlighete­r det finns. Visst, jag kan bo hos mina föräldrar men har du inte föräldrar som kan hjälpa dig ekonomiskt så finns det inget alternativ, säger hon.

Vad tycker ni att kommunen bör göra?

– Ordna med studentbos­täder och hyresrätte­r istället för att bara bygga bostadsrät­ter, säger Nina.

– Man ska tänka på att Danderyd ligger väldigt nära Stockholms universite­t och jag tror det skulle vara bra för kommunen att smälla upp lägenheter avsedda för studenter. Det bor väldigt många ungdomar här med hög ambition – och vill kommunen ha kvar ungdomar i kommunen skulle de tjäna på det, säger Alma.

Överklagan­den vanligt

När det byggs på nya platser är överklagan­den från närboende mer regel än undantag. Att bygga flerbostad­shus i villaområd­en är för många otänkbart. Men både Alma och Nina menar att det är dags att inse att verklighet­en även kommit till Danderyd: bostadsbri­sten är total och allt inte kan vara som det alltid varit.

– Det funkar inte längre. Vi är en så stor befolkning, många unga vill flytta hemifrån och det är bostadsbri­st. Möjlighete­n finns inte att kunna bo kvar här hela sitt liv om man vill. Då behövs mer överseende, att det inte bara ska vara fint och folk med mycket pengar som ska bo här, säger Nina.

”En avvägning”

Olle Reichenber­g (M), ordförande i kommunstyr­elsen, ger sin syn på saken:

– Närboende är vana vid att det ska se ut på ett visst sätt, den politiska uppgiften är att göra en avvägning – se till att det byggs mer men också att det smälter in, säger han.

Av alla bostäder i Danderyd består cirka 54 procent av småhus och resten flerbostad­shus. Och enligt siffror från Statistisk­a centralbyr­ån består 27 procent av bostäderna av hyresrätte­r. Hyresrätte­rna sköts av privata hyresvärda­r och det finns inte någon lokal kö för Danderydsb­or.

Höga fastighets­värden

Olle Reichenber­g menar att fastighets­värdena är för höga för att motivera nya hyresrätte­r till kommunen.

– Vi vill få in pengar till skattbetal­are och genom hyreslägen­heter får vi inte ut vad marken skulle kunna vara värd. Jag tror också att det inte är helt realistisk­t att man som ung ska hoppas på att få sitt första boende i en kommun som Danderyd. Det kanske är så att man får tänka sig flytta någon annanstans, säger han.

Danderyd ligger väldigt nära Stockholms universite­t och jag tror det skulle vara bra för kommunen att smälla upp lägenheter avsedda för studenter.

 ??  ??
 ?? FOTO: ROLF ANDERSSON ?? SVÅRT ATT BO KVAR. Nina Dahlborg och Alma Nordner bor bägge i Danderyd och tycker möjlighete­rna att stanna kvar i kommunen borde bli bättre.
FOTO: ROLF ANDERSSON SVÅRT ATT BO KVAR. Nina Dahlborg och Alma Nordner bor bägge i Danderyd och tycker möjlighete­rna att stanna kvar i kommunen borde bli bättre.
 ??  ?? ”OMOTIVERAT”. Olle Reichenber­g (M), menar att markvärden­a är för höga för att motivera hyresrätte­r i Danderyd.
”OMOTIVERAT”. Olle Reichenber­g (M), menar att markvärden­a är för höga för att motivera hyresrätte­r i Danderyd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden