Mitt i Danderyd

Är det inte lite dåligt rull i trappan?

”Rulltrappo­rna på tunnelbane­stationen står alltid still!” Så låter det ofta på vår redaktion. Vi gav oss ut för att undersöka: är det känsla eller fakta?

- Text: Johann Bernövall

Tunga kassar i händerna. Klockan är sisådär 18.30 och du ska med den anslutande pendeln till typ Sundbyberg. Du kliver av tunnelbane­tåget, kryssar genom folkmassan och möts av de röda digitala bokstävern­a på skylten: ”Felanmäld rulltrappa – reparatör på väg”. Den fungerar på dig som matadorens röda skynke fungerar på tjuren. Du blir rasande. I dag igen!?

Våra reportrar har under veckan haft i uppdrag att fota så fort vi stött på en rulltrappa som stått stilla (vi har alltså inte aktivt sökt upp dem). Vi har sett tolv rulltrappo­r som antingen varit nedstängda på grund av att de renoveras eller stått stilla efter en felanmälan. Har vi haft tur eller otur?

Hur ofta är det så här egentligen? Vi ringde en som borde veta – Jesper Pettersson, kommunikat­ör på SL.

Hej SL, stämmer det att just min rulltrappa står still nästan hela tiden?

– Jag kan dementera att den står still hela tiden å det kraftigast­e. Även om jag förstår att det kan vara magkänslan man har ibland. Det handlar om teknik som kan gå sönder, särskilt under vinterhalv­året då det kommer in mycket grus och slask i maskinerie­t från folks fötter.

Men hur många rulltrappo­r finns det totalt i kollektivt­rafiken?

– 443 stycken finns det idag inom hela SL-trafiken. Vi har räknat ut att en normal månad sker det två stopp per anläggning om man slår ut det över hela SL. Där är de flesta stoppen åtgärdade inom en timme eller två.

Varannan vecka i snitt är inte så ofta. Varför känns det som mer tror du?

– Jag har förståelse för att det är irriterand­e när det inte fungerar. Och den mänskliga hjärnan har en förmåga att komma ihåg det dåliga som händer. Det är ingen som är överlyckli­g över att de har el hemma till exempel. Men strömavbro­tten blir man upprörd över.

Hur många är trasiga just nu?

– Det kan jag inte svara på exakt, men vi har 39 planerade arbeten för 2017. Sen så tillkommer kortare stopp som kan ske av att någon tryckt på nödstopp av misstag, eller att det fastnat grus. Ibland måste vi stoppa en rulltrappa för att någon klottrat ned den.

Den mänskliga hjärnan har en förmåga att komma ihåg det dåliga som händer.

 ??  ??
 ??  ?? S:T ERIKSPLAN, 8 mars klockan 19.30.
S:T ERIKSPLAN, 8 mars klockan 19.30.
 ??  ?? KARLAPLAN, 9 mars klockan 12.45
KARLAPLAN, 9 mars klockan 12.45
 ??  ?? SKANSTULL, 7 mars klockan 08.01.
SKANSTULL, 7 mars klockan 08.01.
 ??  ?? GÖTGATAN, 4 mars klockan 16.50.
GÖTGATAN, 4 mars klockan 16.50.
 ??  ?? HÖTORGET, 4 mars klockan 17.58.
HÖTORGET, 4 mars klockan 17.58.
 ??  ?? RÅDHUSET, 9 mars klockan 14.53.
RÅDHUSET, 9 mars klockan 14.53.
 ??  ?? ALVIK, 6 mars klockan 12.36a.
ALVIK, 6 mars klockan 12.36a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden