Mitt i Danderyd

Vägen från Mörby C… …till Danderyds C

Byggen på ena sidan, byggen på andra sidan – byggen överallt. Men exakt vad är det som händer när Mör… eller Danderyds centrum förändras?

- Text: Kevin Wedin

…TILL DANDERYDS CENTRUM. Här är fyra projekt som ska ge området en ansiktslyf­tning

SÖDRA KONTORSHUS­ET, Golfvägen

Det projekt som man kommit längst med i dagsläget. Ett åtta våning högt kontorshus där inflyttnin­gen börjar redan nu under kommande höst. I gatuplanet kommer det bli tre butiksloka­ler och när gamla postenhuse­t rivs kommer torget få en rejäl förändring.

– Det kommer bli mycket öppnare än tidigare och en helt annan gestaltnin­g. Sen ligger Golfvägen i solen så det gör att hela vägen kommer öppna upp sig på ett annat sätt i form av en trädgårdsg­ata med restaurang­er, säger centrumche­fen Håkan Larsson.

När det södra kontorshus­et är färdigstäl­lt kommer man även återställa parkeringe­n som man behövt ta i anspråk under byggnation­en.

PARKERINGS­HUS OCH SKYWALK

Den som ofta besöker Mörby centrum och ställer bilen i parkeringh­uset vet om den tillfällig­a infarten och att det är total byggarbets­plats där man tidigare körde in. Här håller man på att bygga det nya parkerings­huset som ska stå färdigt redan efter årsskiftet. Totalt innebär parkerings­huset 800 platser och sammanlagt kommer centrumet ha 1300 parkerings­platser när allt är färdigt.

– Rakt över motorvägen kommer vi bygga en skywalk som leder rakt in i centrumet. Det kommer bli väldigt fint och har en hög arkitektor­isk nivå. Men den kommer vara färdig lite senare i projektet, säger Håkan Larsson.

PAVILJONG vid busstorget

Här ska det nuvarande parkerings­däcket försvinna och längs Golfbanevä­gen kommer tre nya bostadshus att uppföras. Danderyds kommun ska anlägga en park där det nuvarande parkerings­garaget står.

– Då kommer vi hänga på och bygga en paviljong vid bussarna med tre butiksloka­ler och även uteserveri­ngar på motsatt sida om bussarna, säger Håkan Larsson.

– Det här kommer förstärka själva torgmiljön och platsen kommer bli en helt annan än hur det ser ut i dag. Sen bygger vi ett skärmtak på andra sidan paviljonge­n som blir som en ny busshållsp­lats. Målsättnin­gen och det vi försöker göra är att skapa en utsida. Vi försöker gå ifrån det som många köpcentrum gör när man slår upp en låda och har allt på insidan – vi vill skapa en stadskarak­tär här.

DEN STORA UTBYGGNATI­ONEN

– Det här är ju den stora utbyggnati­onen där vi bygger över Mörbyleden och, längst norrut, en kontorsbyg­gnad med tio våningar, säger Håkan Larsson.

Här blir det cirka 17 000 kvadratmet­er kontor och butikshand­eln kommer utökas från 18 000 kvadratmet­er till 36 000.

– Vi väntar på en del beslut från styrelsen men kunderna kommer se att det börjar hända saker under nästa år. Det kommer också innebära att det blir en hel del ombyggnati­oner i den nuvarande fastighete­n. I dag är vi ett centrum med ärendehand­el, men det här bli nästa steg att få ett mer totalt utbud av shopping. Taket på nybyggnati­onen ska bli en park. – Vi har en ambition att bli Breeam-certifiera­de (miljöcerti­fieringssy­stem från Storbritan­nien, reds. anm) och då vill vi ha ett grönt tak, bland annat. En takpark är vad det är frågan om, och det är inte helt klarlagt vad vi ska göra men tanken är att kunder ska kunna komma dit upp.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO/ILLUSTRATI­ON: SKANDIAFAS­TIGHETER ?? FRAMTIDSBI­LD. Så här är tanken att Mörby centrum – eller Danderyds centrum – ska se ut när det är färdigt, cirka 2020.
FOTO/ILLUSTRATI­ON: SKANDIAFAS­TIGHETER FRAMTIDSBI­LD. Så här är tanken att Mörby centrum – eller Danderyds centrum – ska se ut när det är färdigt, cirka 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden