Mitt i Danderyd

Så blir Djursholms nya storbrygga

Nu har turen kommit till Samsöviken som ska rustas upp för ca 60 miljoner kronor. Förutom det finns det även planer på att anlägga fler båtplatser vid Framnäsvik­en.

- Kevin Wedin

För 57 miljoner kronor ska Danderyds kommun nu rusta upp kajen vid Samsöviken. Redan 2012 gjorde man en förstudie kring Danderyds kajer, som utgör cirka fyra kilometer av kuststräck­an runt kommunen, och arbetet ska redan vara klart vid Fyrstigen, Framnäsvik­en och Germaniavi­ken.

– Man kan säga att muren håller på att rasa och antingen tar man bort varje sten och gör något liknande igen, men det skulle bli dubbelt så dyrt. Det vi ska göra är att foga ihop konstrukti­onen och bygga en brygga snett utåt, säger Bengt Sylvan (L), ordförande i tekniska nämnden.

– Då kommer även båtarna hamna en halvmeter längre ut och det blir ett vackert promenadst­råk.

Projektet startar i mitten av april och väntas pågå till juli 2018. Själva ombyggnade­n av kajen startar i september.

Men Samsöviken är inte den enda kaj som kan få en förändring under året. Lite senare i mars ska kommunen hålla ett informatio­nsmöte i Mörby centrum gällande skapandet av fler båtplatser vid Framnäsvik­en.

– Det finns många som idag står i kö för båtplatser i kommunen och vi har gjort en utredning och sett att vi kan lägga ut nya pontoner för att få fler platser, säger Bengt Sylvan.

– Men så fort man ska göra något är det någon som inte vill. Det finns tre båtklubbar där och en vill inte att det ska bli fler båtar, de vill behålla vattenspeg­eln hel.

 ??  ?? BEBRYGGELS­E. Så här är det tänkt att Samsöviken ska se ut i framtiden jämfört med hur det ser ut i dag.
BEBRYGGELS­E. Så här är det tänkt att Samsöviken ska se ut i framtiden jämfört med hur det ser ut i dag.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden