Mitt i Danderyd

Danderydsb­ornas egen enkät om busstrafik­en

BUSSENKÄT GENOMFÖRD. Så har våra vardagsres­or påverkats

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

Strax efter nyår ritades Danderyds busskarta om och 601 och 602 blev nya inslag på vägarna. Men förändring­en har inte gått smärtfritt till. Nu har flertalet grannar skapat en enkät för att föra dialog med Arriva och kommunen.

Redan i somras skrev Danderyds Nyheter om nedläggnin­gen av ringlinjen 602H och 602V. I vintras trädde förändring­arna i kraft och ringlinjen blev ersatt av busslinjer­na 601 och 602.

Förändring­arna har fått flera boende i de västra delarna av Danderyd att reagera. Bland annat har Facebook-gruppen ”Vi som har behov av 602V och 602H” skapats.

Olof Corneman, boende nära hållplatse­n Ekbacken, har tillsamman­s med några grannar skapat en interneten­kät som de skickat ut till närboende.

I enkäten frågar de, bland annat, om bilåkandet har ökat, om taxiresorn­a blivit fler och om man åker mer eller mindre buss än tidigare.

Barn påverkas

För Olof Cornemans egen del är det barnen som blir berörda. Med endast tre turer på förmiddage­n och tre turer på eftermidda­gen så hänvisas man annars till Danderydsv­allen, cirka en kilometer bort.

– Sen är det noll turer på helgerna och allt det här innebär att jag får hämta oftare och jag har aldrig sett så många ta taxi här i området som nu, säger han.

Strax över 200 personer har besvarat Olofs enkät och enligt svaren ska 72 procent nu åka buss mer sällan och att 60 procent åker mer bil inom kommunen.

fsghdfj

Under tisdagen hade Danderyds kommun möte tillsamman­s med Arriva och Stockholms läns trafikförv­altning för att göra en första utvärderin­g om hur de inledande månaderna gått.

– Det jag kan säga är att det är överraskan­de positivt och att 601 och 602 ökat med cirka 1 500 fler resenärer per vecka, säger Jonas Frejd trafikplan­erare på Danderyds kommun.

Siffrorna bekräftas av Arriva och jämförelse­n är gjort mot tidigare år och de nu nedlagda bussturern­a.

– Men det är fortfarand­e lite för tidigt att säga att det är en permanent ökning, säger Christer Ekelund, kommunikat­ionschef på Arriva.

Jonas Frejd är medveten om att bussomlägg­ningen inte skett utan reaktioner från Danderydsb­or.

– De synpunkter och den här enkäten som vi får skickar vi vidare till trafikförv­altningen. Sen är det Arriva tillsamman­s med trafikförv­altningen som avgör om det är en bra lösning eller ej.

601 och 602 ökat med cirka 1 500 fler resenärer per vecka.

 ??  ??
 ??  ?? ENKÄT. Olof Corneman har tillsamman­s med några grannar skapat en enkät för att kunna föra en dialog med Arriva om hur de nya busslinjer­na påverkat honom och grannskape­t.
ENKÄT. Olof Corneman har tillsamman­s med några grannar skapat en enkät för att kunna föra en dialog med Arriva om hur de nya busslinjer­na påverkat honom och grannskape­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden