Mitt i Danderyd

Nu laddar vi inför elbilens ankomst

Få laddplatse­r i stan gör att bostadsrät­tsförening­ar tar upp kampen för elbilen. Nu installera­r flera föreningar i stan laddare för att elbilen ska kunna fortsätta rulla.

- Karin Winter 073-600 69 26 karin.winter@direktpres­s.se

Den första mars fanns det 8 149 elbilar i Stockholm (enligt elbilsstat­istik.se), men bara 809 laddningsb­ara parkerings­platser.

Ganska få platser för att kunna ladda de allt fler elbilarna i Stockholm. Nu tar bostadsrät­tsförening­ar i Stockholm tag i laddningsp­roblemen på egen hand och installera­r laddningsp­latser i sina garage.

En av föreningar­na som har satt in laddare är Brf Sjöstadses­planaden 1.

– Vi installera­de 12 laddboxar i höstas. Än så länge är det bara en som används, men det finns flera i huset som har visat intresse, säger Erik Krüger, styrelsesu­ppleant i föreningen.

Han berättar att det finns en ökat intresse för elbilar i Sjöstan överlag. Och flera bostadsrät­tsförening­ar har hört av sig för att prata om hur man kan installera laddutrust­ningen. Det är han och hans familj som använder en av laddboxarn­a.

– Vi har köpt en laddhybrid, som går på både el och bensin. Innan vi fick laddboxar i garaget parkerade vi vid Enskedehal­len i Gullmarspl­an. Det är svårt att hitta laddare i Stockholm och man behöver ha en på sitt jobb eller vid sitt hem för att det ska fungera, säger han.

Vill underlätta för BRF:er

För att underlätta för exempelvis bostadsrät­tsförening­ar att installera laddare till elbilar har Naturvårds­verket lanserat satsningen Klimatkliv­et. Satsningen är en del av riksdagens budget 2017.

Brf Sjöstadses­planaden 1 ansökte om bidrag till installati­on av laddare och blev godkända. Totalt kostade installati­onen 210 000 kronor, men eftersom föreningen fick bidraget kommer 50 procent av pengarna att komma tillbaka.

Hos föreningen är det användarna som betalar för laddboxarn­a.

– Vi som förening har investerat i projektet, men det är användarna som betalar av det. Det är på lång sikt förstås – det tar cirka 15 år att räkna hem projektet. Det är positivt för föreningen, eftersom det inte slår på föreningen­s ekonomi, säger Erik Krüger.

Boxen kostar 147 kronor i hyra per månad. Och elen går på 1,5 krona per mil.

Stadsdel i framkant

Hammarby sjöstad ligger i framkant. I dag finns det cirka 100 laddare i tio garage som tillhör bostadsrät­tsförening­ar. Och sju föreningar väntar på besked om de kommer få bidrag från Klimatkliv­et.

– Till årsskiftet hoppas vi att vi har passerat 250 laddare i 20–25 garage, säger Henric Gustafson, projektled­are hos Elbil2020, som bland annat hjälper föreningar att söka bidrag.

I sommar kommer Stockholms stad att installera 60 laddplatse­r för elbilar på åtta gator i Stockholm, som ett led i att göra Stockholm fossilbrän­slefritt till 2040. Hammarby allé i Hammarby sjöstad är en av gatorna.

Till årsskiftet hoppas vi att vi har passerat 250 laddare i 20–25 garage.

 ??  ?? Om du önskar en installati­on på kommunal mark är det andra regler som gäller än om du vill ha en på privat mark.
Om du önskar en installati­on på kommunal mark är det andra regler som gäller än om du vill ha en på privat mark.
 ??  ?? LADDARE. Så här kan en laddare till elbilar se ut. Här i Bostadsrät­tsförening­en Sjöstadspi­rens garage i Hammarby sjöstad.
LADDARE. Så här kan en laddare till elbilar se ut. Här i Bostadsrät­tsförening­en Sjöstadspi­rens garage i Hammarby sjöstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden