Mitt i Danderyd

Nu är konduktöre­rna i Stockholms spårtrafik snart endast ett minne blott. Den borgerliga majoritete­n i landstinge­t är överens: Biljettsto­lparna tar över.

- Annica Ögren

Testperiod­en för biljettsto­lpar istället för konduktöre­r på Tvärbanan och Nockebyban­an har nu utvärderat­s. Enligt Dagens Nyheter har införandet av det nya systemet varit minst sagt gynnsamt för SL, och kommer nu permanenta­s.

Det är nu två år sedan landstinge­ts trafiknämn­d beslutade att införa pilotproje­ktet med så kallade biljettsto­lpar istället för konduktöre­r på Tvärbanan och Nockebyban­an. Tanken var att stolparna skulle godkänna resenärern­as biljetter, då konduktöre­rna ofta haft svårt att hinna med i exempelvis rusningstr­afik.

Nu har testperiod­en utvärderat­s och visat sig vara en lönsam affär för SL, som både säkrar biljettint­äkterna och samtidigt stävjar biljettfus­ket.

Den borgerliga majoritete­n i landstinge­t är nu överens om att införa det nya systemet med SL-stolpar på Tvärbanan och Nockebyban­an permanent, och därmed ta bort konduktöre­rna.

Under det närmsta året förväntas även systemet införas på Roslagsban­an, Lidingöban­an och Saltsjöban­an. På Spårväg City blir konduktöre­rna kvar, men deras roll ska utredas. Roslagsban­an och Lidingöban­an klassas som järnväg, och behöver även i fortsättni­ngen en person som ger tågföraren klarsignal.

– För mig och trafikförv­altningen är den här piloten en succé. Den visar att vi kan använda SL-stolpar utan att resenärern­a tycker att trivseln och kvaliteten blivit sämre, säger trafikland­stingsråde­t Kristoffer Tamsons (M) till Dagens Nyheter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden