Mitt i Danderyd

En ny stadsdel med 10 000 bostäder och Sveriges högsta byggnad. Det vill Moderatern­a bygga i centrala Stockholm.

- Andreas Jennische 073-600 69 20 andreas.jennische@direktpres­s.se

Moderatern­a presentera­de det partiet kallar en vision på en pressträff i Stockholms stadshus på tisdagen. Platsen som pekas ut är Loudden, vid Värtan.

– Vi är mycket stolta att presentera den här visionen om en ny stadsdel med 10 00 nya bostäder, 2 500 arbetsplat­ser och Sveriges högsta byggnad, säger Anna König Jerlmyr (M) .

Ny inriktning

Det finns planer sedan tidigare på att bebygga Loudden, men Moderatern­a vill öka exploateri­ngsgraden från cirka 4 000 bostäder till mer än det dubbla.

– Vi föreslår en ny inriktning av området Loudden med betydligt fler bostäder än det varit tal om tidigare, säger Anna König Jerlmyr.

– Det här är det vi vill att stockholma­re ska mötas av när de närmar sig stan i stället för oljecister­ner, säger König Jerlmyr.

Omfattning­en motsvarar ett Rågsved och Högdalen tillsamman­s. Skyskrapan i centrum av skissen är tänkt att vara 300 meter hög.

– Det skulle bli Sveriges högsta byggnad. Ungefär dubbelt så högt som Kaknästorn­et. Skyskrapan kan innehålla 500 bostäder och bli 85 våningar högt, säger hon.

Efterfråga­r namnförsla­g

Stockholma­re uppmanas av König Jerlmyr att komma med namnförsla­g.

– Det viktiga med förslaget är att man bibehåller stadsstruk­turen med slutna kvarter, säger Joakim Larsson (M).

För att förslaget ska kunna bli verklighet krävs ett antal lag- och regeländri­ngar. Bland annat vad gäller synen på nationalst­adsparken.

 ??  ?? ILLUSTRATI­ON SOM VISAR MODERATERN­AS VISION FÖR LOUDDEN. Skissen är gjord av Utopia arkitekter.
ILLUSTRATI­ON SOM VISAR MODERATERN­AS VISION FÖR LOUDDEN. Skissen är gjord av Utopia arkitekter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden