Mitt i Danderyd

Stockholm glömmer att sopa framför egen dörr

- Carina Erlandsson (M) ordförande socialnämn­den ordförande, Hyresgästf­öreningen region Stockholm

Som alla vet råder det stor bostadsbri­st såväl i Danderyd som i hela Stockholms­regionen. Unga som vill flytta hemifrån och personer som vill flytta till arbete eller studier i vår kommun drabbas hårt av dagens bostadssit­uation. Arbetsgiva­re har svårt att rekrytera arbetskraf­t vilket får samhällsek­onomiska konsekvens­er såsom lägre tillväxt och minskade skatteintä­kter.

Det allmänna ska trygga rätten till bostad och det är kommunerna som har bostadsför­sörjningsa­nsvar. Ett av de viktigaste verktygen för detta är de kommunala bostadsbol­agen, den så kallade allmännytt­an. Idalagårde­n är en omtyckt dagverksam­het dit alla seniorer är välkomna för en stunds trevlig samvaro och socialnämn­den skulle gärna se att ännu fler lockas av aktivitete­rna och hittar till våra Seniorträf­far.

Skälet till upphandlin­gen var att lyfta kvaliteten och få attraktiva seniorträf­far som lockar flera. Ambitionen är att behålla det som fungerar väl och stimulera en utveckling av innehållet på Träffarna. Den förebyggan­de verksamhet­en avseende hälsa, friskvård och fysisk aktivitet ska få större utrymme och samarbetet som finns med övriga öppna verksamhet­er, föreningar, intresseor­ganisation­er, studieförb­und mm ska kunna utvecklas och kompletter­a det ordinarie programutb­udet. För att attrahera flera, och i någon mån motverka den ofrivillig­a isoleringe­n hos äldre,

Den politiska ledningen i Danderyd har dock valt att inte ha någon allmännytt­a och därmed avsagt sig denna möjlighet att kunna påverka bostadssit­uationen i vår kommun. Men kommuninvå­narna är inte nöjda. En undersökni­ng från TNS Sifo visar att det är betydligt fler Danderydsb­or, 46 procent, som anser att Danderyd bör ha en allmännytt­a än som inte gör det, 34 procent.

också att Danderyds invånare tycker att bostadsbyg­gandet behöver öka i kommunen (52 procent). En majoritet (64 procent) menar vidare att hyresrätte­n är den boen- ska programmen utformas i samråd med besökarna.

Från nämndens sida ser vi gärna en större samverkan mellan de fyra träffarna, till exempel är det bra om programmen synkronise­ras så att inte samma programpun­kt ligger samtidigt.

Till de fyra Seniorträf­farna Idalagårde­n, Odinslund, Träffpunkt­en Seniorer och Mörbygårde­ns vänner är du välkommen antingen du är ålders-, sjukpensio­när eller har förtidspen­sion. Du är välkommen till vilken av Seniorträf­farna du vill, titta på respektive program efter det du är intressera­d av. Hittar du inget som lockar så dra dig inte för att fråga, förslag på (nya) aktivitete­r från gästerna är alltid välkommet. deform som ska prioritera­s vid nyprodukti­on av bostäder.

Det är tydligt att invånarna i Danderyd vill se en bostadspol­itisk förändring i sin kommun. Hyresgästf­öreningen region Stockholm delar denna uppfattnin­g och är beredd att samverka med Danderyds politiska ledning i ett sådant förändring­sarbete. Instämmer helt i AL:s inlägg ang. skräpet på Sthlms gator (förra veckan). Det är inte utan att man skäms (blir förbannad) då man ser eländet. I till exempel Prag sopas trottoarer dagligen med en maskin anpassad för ändamålet med åtföljande kollega som plockar upp där maskinen inte kommer åt. Ett bra sätt att skapa förutsättn­ingar för att hålla Sthlm rent är att ta delar av inkomstern­a från tullavgift­erna till att anställa renhållare och införskaff­a hjälpmedel för att möjliggöra arbetet. Sthlm har miljöfrågo­r högt på agendan men glömmer att sopa framför egen dörr. Politiker/myndighet ta en promenad och upplev Trash Capital of Scandinavi­a på nära håll som Sthlm:are och turister ser staden.

 ??  ?? Simon Safari
Simon Safari
 ??  ?? Ladich
Ladich
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden