Mitt i Danderyd

Nu samlar Carl kåkarna i ny bok

Carl Hofman-Bang har skrivit en bok om de allra äldsta villorna i Djursholm. Vi bad honom också plocka fram tre personliga favoriter och berätta varför.

- Text: Kevin Wedin

A tt Djursholm kryllar av spektakulä­ra kåkar och hus stora som mindre slott är väl ingen nyhet i sig. Och trots att det byggs nya majestätis­ka hus här och där så vill Carl Hofman-Bang nu uppmärksam­ma de alla äldsta husen i kommundele­n Djursholm.

I dagarna blev hans bok ”Djursholms villastad 1896” färdigtryc­kt – en bok han arbetat med i nästan tre år.

– Jag har ett intresse för min hembyggd och villorna som finns här. Husen represente­rar en väldigt speciell historia om man går tillbaka till hur hela samhället Djursholm kom till och väldigt många människor satte en säregen prägel på bebyggelse­n, säger han och tillägger:

– När jag såg boken första gången helt färdigtryc­kt… det är en speciell känsla, lite overkligt.

Egen databas

Carl växte själv upp vid Framnäsvik­en och det var för några år sedan som han hittade en bok som beskrev Storstock- holms villaområd­en som han själv fick inspiratio­n till den nu färdiga boken.

Boken bygger på en databas som Carl själv snickrat ihop. Databasen består av alla de hus som är byggda innan 1915 – runt 630 hus. Ständigt uppdaterar han sin informatio­nsbank med nytt material som också finns med i boken.

– Det handlar om vem som har byggt huset, vem som har ritat huset och sen alla ägare under alla dessa år, säger han.

Men boken omfattar inte 630 hus utan urvalet är snävare än så.

– Jag kände att jag behövde begränsa mig lite. Så utifrån databasen hade jag grundmater­ialet till en bok om 94 hus, där cirka 60 av husen finns kvar, som byggdes innan 1896.

Ny bok på gång

Carl berättar att syftet med boken är att skapa ett historiskt dokument men också att man kan ha den som en följeslaga­re när man går runt och spanar in husen.

– Sen kan man använda boken som referens, att se hur det såg ut då jämfört med hur det ser ut idag.

Boken ges ut av Djursholms forntid och framtid och kommer även finnas till försäljnin­g på den lokala bokhandeln på Djursholms torg. Men redan nu är planerna igång på nästa bok.

– Nu har jag valt Svalnäsomr­ådet. I min databas kan jag ta ut en hel del som inte alls har med den här boken att göra men som ändå represente­rar mycket intressant­a villor, säger han.

Jag kände att jag behövde begränsa mig lite. Så utifrån databasen hade jag grundmater­ialet till en bok om 94 hus, där cirka 60 av husen finns kvar

 ??  ??
 ??  ?? DOKUMENTER­AR. Med sin bok om Djursholms villastad har Carl Hofman-Bang skapat ett historiskt dokument – och han har ännu en bok planerad.
DOKUMENTER­AR. Med sin bok om Djursholms villastad har Carl Hofman-Bang skapat ett historiskt dokument – och han har ännu en bok planerad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden