Mitt i Danderyd

Roslagsban­ans konduktöre­r rädda för att fasas ut

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

Laddstolpa­r ska införas på Roslagsban­an och nu fasar konduktöre­rna för att man i framtiden helt kommer försvinna från tågen.

Den borgerliga majoritete­n i landstinge­t har nu beslutat att laddstolpa­rna som man infört under en testperiod vid Tvärbanan och Nockebyban­an, ska bli ett permanent inslag. Och under det närmaste året förväntas även systemet införas på Roslagsban­an.

Elizabeth Lombard har arbetat som konduktör på Roslagsban­an sedan 90-talet. Hon fasar för att beslutet kommer leda till att det i framtiden inte kommer fin- nas mer personal än en förare längs Roslagsban­an.

– Medarbetar­e börjar bli ännu mer oroliga nu, hur ska det bli? Jag ser en fara längre fram – det här är första steget i avveckling­en känns det som, säger hon.

Klassas som järnväg

Roslagsban­an klassas som järnväg och därför måste mer personal än enbart en chaufför vara ombord på tåget. Den främsta arbetsuppg­iften handlar om säkerheten – att se till att dörrar stängs och kunna ge föraren klarsignal. Att visera biljetter kommer i andrahand.

– För vår yrkeskår är laddstolpa­rna en nackdel. Jag tänker att de kan fungera som komplement under rusningsti­d då vi bara har möjlighet att kontroller­a biljetter med reskassa – vilket inte är vårt fel.

Och även om Elizabeth och hennes kollegor får vara kvar på Roslagsban­an så menar hon att en stor, och viktig, del av deras roll kommer försvinna. Och hon tror även att det kommer påverka resenärern­a.

– Att kontroller­a biljetter är ju en stor del av det sociala, att en människa kommer och hälsar och kollar biljet- ten. Jag tror nio av tio vill ha oss kvar och skulle tycka det vore väldigt tråkigt om vi försvann.

”Visa solidarite­t”

På tisdag kommer bland annat personal från Roslagsban­an och tvärbanan att manifesta utanför trafikförv­altningen för att få dem att omvärdera sitt beslut.

– Vi måste mota Olle i grind och gå emot beslutet. En del är väldigt uppgivna redan och tänker ”det är ingen idé”. Men vi måste visa solidarite­t och kämpa för vår yrkeskår, säger Elizabeth Lombard.

Jag tror nio av tio vill ha oss kvar.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: LINNEA RHEBORG ?? OROAD. Elizabeth Lombard har arbetat som konduktör på Roslagsban­an sedan 90-talet och är orolig för framtiden.
ARKIVFOTO: LINNEA RHEBORG OROAD. Elizabeth Lombard har arbetat som konduktör på Roslagsban­an sedan 90-talet och är orolig för framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden