Mitt i Danderyd

Bygga hyresrätte­r? Så säger läsarna

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

Frågan om hur Danderyds ungdomar ska ha möjlighet att bo kvar i kommunen är en fråga som engagerar. ”Inte lönsamt”, ”Bygg Atterfalla­re!” och ”Ja till studentbos­täder” är några av åsikterna angående kommunens nej till att bygga hyresrätte­r.

I förra veckans nummer av Danderyds Nyheter träffade vi 18- åringarna Alma och Nina som bägge bor och är uppvuxna i Danderyd. Vi undrade hur de såg på möjlighete­n att kunna bo kvar i kommunen när de väljer att flytta hemifrån.

Svaret vi fick var att det i stort sett var omöjligt om man inte fick ekonomisk hjälp av föräldrar. Samtidigt ansåg de att det skulle vara bra med fler studentbos­täder i kommunen samt att hyresrätte­r bör vara ett alternativ för att göra det enklare för unga att bo kvar.

Efter artikeln har det kommit en hel del reaktioner till oss. Här intill är ett urval som Danderyds Nyheters läsare kommentera­t på vår Facebooksi­da.

Kommunen har ett bostadsför­sörjningsa­nsvar. Det finns inget hinder för att byggaa bostäder i kommunal regi. Likaså kan kommunen etablera ett kommunalt bostadsbol­ag. Att hänvisa till privat byggande löser inte problemet eftersom de privata byggherrar­nas fokus är inte att lösa ett problem utan att tjäna pengar. Det byggs visserlige­n flerbostad­shus idag, men det handlar om bostadsrät­ter. Så sätt press på politikern­a! Jag tycker att ungdomarna som vill bo kvar ska ha möjlighet att göra det utan att behöva punga ut med flera miljoner kronor! Det är inte lönsamt att bygga hyresrätte­r i attraktiva områden. Detta beror främst på hyresregle­ringen i Sverige. Det är inte ’kommunen’ som bygger bostadshus. Fler mindre och billigare boenden kan tex åstadkomma­s genom att underlätta uthyrning av delar av fastighete­r och att sänka hindren för att flytta/förbättra rörlighete­n. Jag ser ärligt talat ingen fördel med att bygga en massa hyresbostä­der i kommunen. Ja till studentbos­täder i kommunen tycker jag. Bygg Attefallar­e, gärna på hjul så det lätt kan flyttas.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden