Mitt i Danderyd

Prata eller inte – så tycker frisörerna

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

Väder, semesterpl­aner och familjen är det som kunder och frisörer allt som oftast pratar med varandra om. Vissa kunder tar en tidning och sitter tysta medan andra delar med sig frikostigt av sitt privatliv. Allt för frikostigt kanske.

Vilken typ av kund är du när du sätter dig i frisörstol­en för att under en timme bli ompysslad? Ser du det som en paus från vardagen, en möjlighet att få lite egentid eller är du pratkvarne­n som snackar tills det blöder i öronen hos frisören?

– Det är klart man hört saker som man inte alltid vill höra. Ibland känns det som vissa är mer privata med oss än vad man skulle vara med sina vänner. Men man förvånas inte lika mycket längre, säger Anki Miiro som har arbetat som frisör i 28 år.

Trogen kund

En som besöker Anki frekvent på salongen Hair & Nu i Enebyberg är Birgitta Kronqvist. Hon har gött för att få frillan fixad hos Anki i ungefär 20 års tid och för henne kommer det inte på tal att ta upp en skvallerbl­aska när hon väl sitter där.

– Så som vi pratar kanske man inte gör första gången när man går till en frissa. Vi pratar om allt, hur det är med hennes barn, hur det är med mina barnbarn. Går man till någon för första gången är man mer försiktig och trevande, säger hon.

Men säg att man går till en särskild frisör för allra första gången. Vilka är då de mest gångbara ämnena att starta en konversati­on med?

– Det är klart alltid svårare med nya kunder, man får lägga in någon fråga så att man känner av kunden. Man kanske frågar om vad man ska göra på semestern, då märker man tydligt vad kunden vill, säger Jeanette Holm som tillsamman­s med Ankie Norman driver Salong J& A i Vallentuna.

Psykologar­bete

De menar, till viss del, att deras yrke inte enbart handlar om att se till att kunden får en fin frisyr utan att rollen även innebär ” psykolog” i viss mån. För det är inte enbart glädjande konversati­oner om väder, semester och familj.

– Det som är jobbigast är att ringa upp en kund som man då får reda på har gått bort, eller att denne har för- lorat någon anhörig. Då finns det inte någon guide i hur man ska hantera det riktigt, säger Ankie.

– Jag vet någon gång då det var en kund som uttryckte väldigt starka politiska åsikter, sånt är ju tufft att hantera. Någonstans måste ju vi vara neutrala också, säger Jeanette.

Tillbaka till Enebybergs­salongen. Kunden Birgitta berättar att hon gärna pratar om högt och lågt tillsamman­s med Anki. Men hon uppmärksam­mar även vad som händer i grannens frisörstol.

– När jag satt och väntade på min tur i dag så var det en kund och frisör som uppenbarli­gen sågs för första gången. Då tänkte jag att de är lite försiktiga – sen var jag uppe i mitt och tillslut tänkte jag ”gud vad de surrar nu”, säger hon.

– Då fick jag väldigt långa öron och hörde att de bägge var småbarnsfö­räldrar.

 ??  ??
 ?? FOTO: ROLF ANDERSSON ?? TROGEN KUND. Anki Miiro har varit Birgitta Kronqvists frisör i över 20 år. Trots att Birgitta numera bor på Lidingö är det värt att få snacka av sig en sväng varje gång hon kommer till Anki i Enebyberg.
FOTO: ROLF ANDERSSON TROGEN KUND. Anki Miiro har varit Birgitta Kronqvists frisör i över 20 år. Trots att Birgitta numera bor på Lidingö är det värt att få snacka av sig en sväng varje gång hon kommer till Anki i Enebyberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden