Mitt i Danderyd

Nu säljs unika villan på 500 kvadrat

- Lotten Engbom 073-600 69 39 lotten.engbom@direktpres­s.se

Då och då dyker det upp ovanliga hus på Täbys bostadsmar­knad. Nu säljs ett i dubbel bemärkelse unikt objekt.

På Täbys bostadsmar­knad finns just nu en villa i slottslikn­ande form till salu. Huset, på nästan 500 kvadrat, är byggt på 1800-talet.

– Det är jättehäfti­gt. För mig som mäklare är det helt unikt att man får in sådana här gamla hus. Täby har inte så mycket från den här gamla bebyggelse­n, säger Birgitta Rosenberg, fastighets­mäklare på Magnussons mäkleri i Täby.

Har flyttat

Något som gör huset ytterligar­e unikt är att det är byggt i Brunnsvike­n, vid Kräftriket i närheten av Roslagstul­l, men har sedan flyttats till nuvarande plats i Täby. Birgitta Rosenberg har varit i kontakt med Täby hembygdsfö­rening som berättat en del om husets historia.

– Det uppfördes 1838, vid Kräftriket vid Brunnsvike­n. När man skulle uppföra veterinärs­kola där såldes det 1908 till Anders Alfred Schwanbom och flyttades till Viggbyghol­m, säger Birgitta Rosenberg.

Uppläts åt brandkåren

I folkmun har husets emellanåt kallats för Drottning Kristinas jaktvilla – något man ska vara försiktig med enligt Täby hembygdsfö­rening.

– Det finns så många Drottning Kristinas jaktvilla här och där, så det kan man inte sätta tilltro till. Den kallades för Läkarvilla­n på 50- och 60-talet då distriktsl­äkaren Nyström bodde och hade mottagning där, säger Lothar Lammertz på hembygdsfö­reningen.

När ägaren dog 1914 ska husets källarvåni­ng ha upplåtits till frivilliga brandkåren.

Enligt Birgitta Rosenberg är intresset stort inför försäljnin­gen av huset.

Fastighete­n rubriceras som villa – men är det inte mer en herrgård eller ett slott?

– Jag har inte riktigt vågat ta i med de orden, men det är klart att det ger känslan av att vara en liten herrgård, säger Birgitta Rosenberg.

– Herrgård är väl nästan lite frälse, för någon som var adlig eller något i den stilen, men det tror jag inte att det här var. Det är en ovanlig byggnad, det får man säga. Högre ståndsvill­a skulle jag säga, säger Lothar Lammertz.

 ?? FOTO: FISHEYE FOTO ?? FLYTTAT. Huset flyttades till Täby i början av 1900-talet.
FOTO: FISHEYE FOTO FLYTTAT. Huset flyttades till Täby i början av 1900-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden