Mitt i Danderyd

Busshållpl­atser, BankID och biografer - frågorna kan vara många som ny i Sverige. Efter påtrycknin­gar från civilsamhä­llet öppnar Danderyds kommun nu ett välkomstce­nter för nyanlända.

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

Tisdag den 18 april öppnar ett välkomstce­nter för nyanlända vid biblioteke­t i Mörby centrum. Och den här gången är det varken kyrkan eller den ideella verksamhet­en ” En utsträckt hand” som dragit igång den nya mötesplats­en utan Danderyd kommun.

– Det är viktigt att tänka på den sociala integratio­nen och det finns ett väldigt stort engagemang i civilsamhä­llet och många har tryckt på att kommunen borde göra mer för att samordna engagemang­et som finns, säger Milla Die Sörgärde.

Den som nu ska samordna och vara länken mellan kommunen, föreningar, nyanlända och privatpers­oner är just Milla. Tillsamman­s med flertalet volontärer ska hon och de andra se till att nyanlända får en skjuts i rätt riktning med i stort sett allt möjligt.

Med som experter

Yazan och Medhanie har bägge bott i Danderyd i ungefär ett halvår. Nu ska de vara med som experter på vad man som ny i Stockholm, och i Danderyd, behöver för att klara vardagen.

– Jag har gjort hela resan som man måste göra när man kommer till Sverige. Här kan man bli som en guide som hjälper till. Man börjar från noll och på SFI träffar man nästan bara andra nyanlända, här kan man få mer kontakt, säger Yazan.

I dagsläget samarbetar man med Borgenkyrk­an, Danderyds församling och ”En utsträckt hand”. På sikt hoppas man kunna knyta till sig ännu fler samarbeten och därigenom lotsa nya Danderydsb­or vidare till aktivitete­r som kan locka.

– Många vittnar om att det är svårt att få kontakter så, till exempel, att vara med i en förening ger både kontakter och ett sammanhang, säger Milla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden