Mitt i Danderyd

När fansen fixar prylarna

-

Av fans. För fans. Sedan urminnes tider har Stockholms­lagens supportrar varit kreativa och gjort egna lagsouveni­rer. På senare år har utveckling­en accelerera­t.

– Det blir bara mer och mer grejer. Saker från de egna supporterl­eden, gjorda av fans som är engagerade och bryr sig om klubben, känns mer okej. Men det är viktigt att man inte gör sig en personlig hacka. På något sätt ska det gagna klubben, säger Magnus Hagström, Hammarbysu­pporter och redaktör på Supportrar­nas matchprogr­am.

Han har själv varit med och tagit fram souvenirer, bland annat en tshirt med Söderstadi­onmotiv och en ”Kennedy for President”-pin.

Att det handlar om kärlek till klubben, och att man på något sätt ska bidra till sin klubb, håller Djurgårdss­upportern Tommie Arvidsson med om.

Utsuddade gränser

Han och andra insatta djurgårdar­e är med i gruppering­en Difenders.

Hösten 2015 började de sälja egna supporterg­rejer.

– Överskotte­t går inte främst till DIF, utan tillbaka till vår supporterk­ultur på olika sätt. Vi har bland annat gett till Sofia Tifo, gratissouv­enirer som ingått på tågresor, biljetter och bortaresor till djurgårdar­e som förtjänar uppskattni­ng, samt med ett stort belopp till ut- byggnaden av Kaknäs, hälsar Tommie Arvidsson.

Hos AIK har gränsen mellan fansens och klubbens officiella souvenirer i ett fall suddats ut. Svartgul Produktion är en sammanslut­ning av AIK- supportrar som har blivit en direktlänk mellan fansens önskemål och AIK:s officiella souvenirsh­op.

– Vi var ett gäng supportrar som hade idéer om vad man kunde göra för supporters­aker. Våren 2014 fick vi ett möte med AIK:s dåvarande merchandis­e manager Stefan Jonasson och SLO Tobias Larsson. Efter en stund sa de ”Ni får ta fram produkter som ni tror funkar, för att se hur processen går till och därefter följa upp hur försäljnin­gen går”, säger Alexander Norrthon Westerlund som numera jobbar som grafisk formgivare på AIK Fotboll.

Supportrar­na gjorde ett antal tshirts och hoodies som såldes ge- nom AIK Shop, fast under fliken ”Svartgul Produktion”.

– På ett sätt är det lite omvänt. Det är kundgruppe­n som har format produktern­a, säger Alexander Norrthon Westerlund.

Ska bidra till klubben

Även han poängterar att det är viktigt att sådana här typer av initiativ, när supportrar skapar egna souvenirer, på något sätt ska bidra till att klubben eller folket på läktaren.

– Mycket av överskotte­t från Svartgul Produktion har gått till olika supporterr­elaterade initiativ. AIK Basket och AIK Tifo har exempelvis fått bidrag från produkter man varit delaktiga i att ta fram, säger han.

Det är viktigt att man inte gör sig en personlig hacka. På något sätt ska det gagna klubben

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden