Mitt i Danderyd

Sjötomt. Var han vill.

Bostadsbri­sten fick cykelhandl­aren Christoffe­r ”Nubbe” Svensson att bygga ett rullande hem på två kvadrat. Han tror att ett smart byggt cykelhus kan lösa bostadskri­sen för många studenter och hemlösa.

-

På husets tak sitter solceller som laddar den eldrivna cykelns batteri. Det två kvadrat lilla huset har spritkök, vattendunk och renare men saknar toalett och dusch. Sover gör man på madrass på golvet i en sovsäck. ag har haft cykelhuset sen i vintras och har i dag ingen annan bostad. Förut hyrde jag en lägenhet av en kompis kompis där jag bott sen jag flyttade hit från Köpenhamn. Både där och i Stockholm är det en extrem bostadskri­s och jag har alltid färdats med cykel, överallt, så tanken om ett cykelhus har funnits någonstans i mitt medvetande en längre tid.

Hade det varit lätt att få en billig bra lägenhet hade det kanske inte blivit av. Nu är jag otroligt glad att det blev såhär. Jag har inte behov av massa materiella saker och även om jag inte gör det här för att jag vill leva minimalist­iskt så är det en mental befrielse att inte ha en massa prylar. Jag vill lägga energi och ekonomi på mitt eget företag istället. Så jag gör det här för att jag mår bra av det.

Nu har jag haft cykeln parkerad utanför min butik i Sjöstan och ingen har klagat än så länge. Man måste ha väldigt ont i röven om man anmäler mig. Det är bara Cykeln är byggd av lätta material och el-driften gör att backar inte är ett problem. Men cykeln är otymplig och sikten är dålig eftersom huset är så stort. Ekipaget är inte ”jättestabi­lt”. Går det för fort vobblar framhjulet. Terräng är inte att rekommende­ra.

Man måste ha väldigt ont i röven om man anmäler mig. Det är bara att be mig så flyttar jag.

att be mig så flyttar jag. När det blir varmare ska jag vara i Nackareser­vatet där jag kan vakna, ta ett morgondopp och känna lugnet. Att ha ett mobilt hem är en frihet.

Nästa mål är att bygga en bättre version. Det finns smartare lösningar. När jag har tid och energi ska jag göra ett cykelhus som är till salu.

Att lösa bostadskri­sen såhär är inte svårt. Vill man göra ett socialpoli­tiskt projekt av det kan man erbjuda husen till studenter eller hemlösa som vill ha en trygg plats att sova på och ett kök där det går att laga mat. Stripa den med reklam så är finansieri­ngen klar. Det går, bara det finns en vilja och drivkraft.

 ??  ?? Berättat för: Elina Lundberg | Foto: Sacharias Källdén
Berättat för: Elina Lundberg | Foto: Sacharias Källdén

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden