Mitt i Danderyd

Butikens dilemma: har ingen att hjälpa

Hemköp i Mörby centrum har tröttnat på att varje dag behöva svinna fullt ätbar mat. Nu letar de efter en organisati­on som kan ta emot maten och erbjuda vidare till bättre behövande. VILL SKÄNKA TILL BEHÖVANDE. ”Tycker inte att man slänger mat”

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

Det räcker med att pastaförpa­ckningen fått sig en törn, att bananen besudlats med en brun fläck eller att det butiksbaka­de brödet är en dag gammalt – allt slängs. Och det är något som Ann Karinsdott­er, butikschef på Hemköp i Mörby centrum vill se ändring på.

– Den här tanken fick jag från början när jag arbetade i Sundbyberg och hade en praktikant som undrade vad vi gjorde med allt bröd som vi bakar i butiken och som blir över när dagen är slut, säger hon.

Har inlett samarbete

Då inledde hon och butiken ett samarbete med den lokala centrumkyr­kan som tre dagar i veckan kom och häm- tade överblivna varor och använde för sitt soppkök.

– När jag kom hit till Mörby så hoppades jag på samarbete med någon lokal organisati­on. Jag började här i december och har mejlat, googlat och letat utan att hitta någon, säger hon.

Lokalt och smidigt

Anledninge­n till att man vill hålla det lokalt är för att göra arbetet så smidigt som möjligt. Varje vecka är de olika kvantitete­r och produkter som blir över och Ann menar att samarbetet inte får falla på krånglig logistik.

– Det ska vara någon som snabbt kan komma hit och hämta från oss. Men varorna skiftar ju från dag till dag, så det ska i så fall vara som ett komplement.

Det handlar inte om att man skulle skänka ” dålig” mat på något vis utan helt enkelt de produkter som de betalande kunderna inte väljer i första hand.

– Skönhetsfe­l gör att vi kanske inte väljer den ena eller andra frukten, eller ett pålägg som går ut om två dagar men som fortfarand­e går att äta.

– Det här är en möjlighet för en win- win situation. Man kan inte se på ett datum om en vara är dålig och jag tycker inte att man slänger mat, det tar emot när det finns människor som inte har mat.

 ?? FOTO: KEVIN WEDIN ?? VILL HA HJÄLP ATT HJÄLPA. Ann Karinsdott­er har arbetat som butikschef på Hemköp i Mörby sedan i december. Nu letar hon efter tips på lokal samarbetsp­artner för att skänka mat.
FOTO: KEVIN WEDIN VILL HA HJÄLP ATT HJÄLPA. Ann Karinsdott­er har arbetat som butikschef på Hemköp i Mörby sedan i december. Nu letar hon efter tips på lokal samarbetsp­artner för att skänka mat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden