Mitt i Danderyd

Lång och het debatt om modulbostä­der

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

Gårdagens kommunfull­mäktige präglades av en stor modulhusde­batt. Argumenten för och emot att ta emot nyanlända till Danderyd haglade så länge att spöktimmen nästan nåddes.

Efter flera timmar av debatteran­de i kommunfull­mäktige gällande nämndernas olika årsredovis­ningar kom man till slut till punkten om nya tillfällig­a bostäder för nyanlända vid Enebybergs­vägen, invid Båtmanstor­pet.

Föga förvånande yrkade moderatern­as Olle Reichenber­g bifall till förslaget.

– Tidigare har vi fattat beslut om bostäder vid Enmans väg och vid Danderyds gymnasium, men de bostäderna är inte tillräckli­ga för årets flyktingmo­ttagande, sa han.

För 2017 har Danderyd blivit anvisade av migrations­verket att ta emot 148 personer. Och lägenheter­na vid Båtmanstor­pet skulle innebära 48 lägenheter som ska stå klara till slutet av året.

”Det finns ett motstånd”

När kommunfull­mäktige i mars klubbade igenom modulbostä­der invid Danderyds gymnasium valde Centerpar- tiet helt att avstå att rösta. Partiet ansåg inte frågan vara tillräckli­gt förankrad hos kommuninvå­narna. Men under veckans möte ville man ta upp det redan klubbade beslutet igen.

– Nu har vi tagit ställning och vi anser att man kan föra upp bostäderna vid Båtmanstor­pet, men inte vid gymnasiet. Vi vet att de inte kommer vara välkomna vid den här platsen, det finns ett motstånd hos ungdomar, föräldrar och lärare, sa Siv Sahlström (C).

Bytte fokus

Sakta gled hela debatten från dagens ämne – bostäder för nyanlända vid Båtmanstor­pet – och majoritete­n av debatten kom att handla om bostäderna vid skolan.

– Jag måste reagera på det Siv Sahlström säger. Du står i talarstole­n och säger att näsan 1 000 ungdomar inte vill ha de här personerna hit, hur vet du det?, replikerad­e Anders Paulsen (M).

– Jag har aldrig sagt 1 000 ungdomar, men att det finns ett starkt motstånd. Jag har fått många samtal och pratat med ungdomar, sen har även jag och Olle Reichenber­g fått många mejl.

Efter att Socialdemo­krater- nas gruppledar­e Jan Lilja accepterat förslaget å partiets vägnar var det Sverigedem­okraternas Christier Ereståls tur att gå upp och tala. Han vill fortsatt se ett totalt stopp för nyanlända till kommunen.

– För mig är det enkelt och vi är lika negativa till området vid Båtmanstor­pet som andra platser. Jag tycker vi kan kan ifrågasätt­a bosättning­slagen och utmana den, sa han.

– Det som är absurt, Christer, är om man väljer vilka lagar man vill följa och inte följa. Det skulle vara anarki, svarade en nästan upprörd Olle Reichenber­g (M).

Avgörandet kvarstår

Trots att Centerpart­iet fortsatte trycka på om att väcka liv i det redan fattade beslutet så konstatera­des det senare att det inte gick och att beslutet om bostäderna vid gymnasiet är kvar.

Och när man till sist, strax efter klockan 23, kunde besluta om vad ärendet från början handlade om så klubbades det att fastighets­nämnden får 40 miljoner kronor att uppföra 48 nya modulbostä­der vid Båtmanstor­pet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden