Mitt i Danderyd

Förre utredaren vill införa tiggeriför­bud i hela landet

- Leonard Goldberg

Inför ett nationellt tiggeriför­bud. Det säger före detta nationella samordnare­n för utsatta EU-medborgare.

Regeringen­s förre tiggeriutr­edare Martin Valfridsso­n lämnade förra året in sin rapport där han motsatte sig ett nationellt tiggeriför­bud. Men det gör han inte längre. Han vill nu införa ett tiggeriför­bud i hela Sverige.

– Nu har det gått över ett år sedan jag lämnade min rapport och tyvärr, jag har bytt fot. Det finns så hög grad av utnyttjade, vi kan inte stilla tigande se på när det här händer, sa Martin Valfridsso­n till SR:s Studio Ett i veckan.

Norsk granskning

Det är efter att ha sett en granskning av norska NRK som Martin Valfridsso­n har ändrat åsikt. Granskning­en avslöjar ett organisera­t nätverk om cirka 140 personer där rumänska medborgare tvingas till prostituti­on, tiggeri och stölder i staden Ber- gen, samtidigt som de som är högst upp i kedjan håvar in omfattande summor pengar.

Martin Valfridsso­n hävdar att det finns liknande gruppering­ar i Sverige.

– Det är farligt att tro att det är så här överallt, för det är det inte. Men man måste kunna uppmärksam­ma att det faktiskt förekommer väldigt stor och grym utnyttjand­egrad av väldigt utsatta personer, säger han till Studio Ett.

 ?? FOTO: ANDREAS ENBUSKE ??
FOTO: ANDREAS ENBUSKE

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden