Mitt i Danderyd

Går du och din partner i tankar om giftermål eller är du sugen på att döpas? I maj ägnar Danderyds kyrka en heldag åt spontanvig­slar och dop.

- Kevin Wedin

Enligt nischade tidningen ”Bröllopsma­gasinet” kostar ett bröllop med cirka 100 gäster mellan 40 000-90 000 kronor. Men alla kanske inte är sugna eller har möjlighet att ordna en hejdundran­de vigsel och för dem finns det en bra möjlighet att ändå genomföra giftermåle­t.

Lördagen den 13 maj öppnar nämligen Danderyds kyrka dörrarna för drop inbröllop och drop in-dop.

– Det finns präst, musiker och fotograf på plats. Man kommer hit, säger ” vi vill gifta oss” och så får man träffa en präst och prata om sitt förhålland­e och hur man vill att vigseln ska gå till, säger Christina Högberg, kommunikat­ör i Danderyds församling.

Vad skiljer mot en ”vanlig” vigsel?

– Det skiljer egentligen ingenting, många som väljer drop-in gör det för att det är enkelt, alla vill inte ha det stora bröllopet som kräver mycket pengar. Man vill ha något litet men ändå högtidligt, säger Christina.

Det är tredje året som Danderyds församling anordnar drop in- aktivitet. Under drop in-dagen ifjol var det tre personer som döptes och sex par som vigdes.

– Man kanske länge velat döpas eller gifta sig men har gjort det till en så stor grej att man aldrig kommer till skott, då är det här ett fint och enkelt alternativ, säger Christina Högberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden