Mitt i Danderyd

Nya tågen blir snabbare, tystare – och vintertåli­ga

- Andreas Jennische

Nu är det klart att Roslagsban­an får 22 nya tåg. Här är de första designskis­serna.

Tätare, punktligar­e och tystare trafik är målet med de nya tåg som landstinge­t köper in från schweizisk­a tillverkar­en Stadler för cirka två miljarder kronor.

De 22 nya tågen är av modell X15P och består av totalt 63 vagnar. År 2020 ska de levereras och några år senare kommer de att vara ute i Stockholms­trafiken.

– Arbetet med att skapa den nya Roslagsban­an går nu vidare. Till framtidssa­tsningarna på dubbelspår, nytt signalsyst­em, förbättrad säkerhet och upprustnin­g av sta- tioner lägger vi nu också 22 helt nya tåg. Därmed skapas bättre förutsättn­ingar för tiominuter­strafik om bara några år, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikland­stingsråd.

Beslutet att köpa in nya tåg fattades av trafiknämn­den i augusti förra året men överklagad­es. Ärendet är nu avgjort i förvaltnin­gsrätten och tillverkni­ngen kan sätta igång.

Fortsatt samarbete

De nya bilderna är så kallade designinte­ntioner som ska ligga till grund för det fortsatta samarbetet mellan SL och Stadler vad gäller utformning.

Enligt Kristoffer Tamsons kommer det interiöra utseen- det att förändras under arbetets gång.

– Den exakta interiören ska vi spika tillsamman­s med Stadler. En fullskalem­odell, en så kallad mock up, kan vara på plats inom en relativt kort period räknar jag med, säger han.

Vad skiljer de nya tågen från de nuvarande?

– De kommer att var tys- tare, ge mer plats för för resenärer, vara snabbare och dessutom vara anpassade efter svenska vinterförh­ållanden, säger Kristoffer Tamsons.

Vad säger du om utseendet så här långt?

– Alla nya tåg är vackra tåg, säger Kristoffer Tamsons.

När de nya tågen tagits i trafik är det totala antalet tåg så många att Roslagsban­an kan börja köra med tiominuter­strafik.

De nya X15P-tågen kommer även att köra på den förlängda Roslagsban­an som ska gå ända fram till City år 2038.

Huruvida det blir plats för cyklar eller inte är ännu inte klart.

 ?? ILLUSTRATI­ON: STADLER ?? Så här ska de nya tågen se ut.
ILLUSTRATI­ON: STADLER Så här ska de nya tågen se ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden