Mitt i Danderyd

Är detta Stockholms snällaste bank?

- Sophie Stigfur 073-6006909 sophie.stigfur@direktpres­s.se

Man ska inte behöva ha pengar för att låna pengar. Det menar Ulrika Fransson och Kurt Price som startat Öbanken – som lånar ut pengar till behövande på Lilla Essingen.

Det var i september förra året som duon startade secondhand­affären Essingebod­en på Lilla Essingen. Via butiken kom de i kontakt med många öbor, varav vissa gjorde särskilt djupt avtryck.

– Vi fick höra flera gripande historier, bland annat var det en familj som satt i knipa med en elräkning. Vi lade ut deras berättelse på vår Facebooksi­da och bad folk bidra med en tia eller liknande för att hjälpa till, berättar Ulrika Fransson.

Kräver ingen ränta

Gensvaret blev enormt. När familjen några dagar senare lämnade tillbaka pengarna efter att de fått lön, beslöt sig Ulrika och Kurt för att försöka hjälpa fler på samma vis - och så var Öbanken född.

De Essingebor som tillfällig­t behöver pengar för att till exempel köpa busskort eller få ihop till tårtan på ett barnkalas, får låna tusen kronor i en vecka. När man sedan lämnar tillbaka kuvertet kan man lägga i en extra tia eller tjuga som ränta, som går till att skapa nya lånekuvert så att fler kan få hjälp. Men har man inte råd att betala så behövs det inte.

– Det går minst lika bra att betala räntan i kärlek, man kan hjälpa en tant över gatan eller vattna blommorna åt en granne som är på semester. Vår bank handlar inte om att håva in vinst, utan att öka gemenskape­n och medkänslan här på ön, säger Ulrika Fransson.

Söker lokal

Trots att Öbanken varit igång sedan i oktober är det hittills ingen som inte kunnat betala tillbaka. Men även som så vore fallet, skulle Ulrika ”bara ta en kaffe med personen i parken och höra vad som gått på tok”. På något sätt går det alltid att lösa, menar hon.

Medan duon söker efter en ny lokal på ön sköts därför verksamhet­en ”vagabondst­yle”, som Ulrika Fransson beskriver det. En gammal barnvagn har förvandlat­s till mobil butiksvagn, som rullas runt på torget och i parken. Härifrån sköts också duons bankaffäre­r.

– Vi lämnade vagnen obevakad i parken en dag, med barnleksak­er och ett telefonnum­mer att swisha till. Inte en enda pinal försvann obetald! Det visar att kärleken är starkare än rädslan, säger Ulrika Fransson.

 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? ”VAGABONDST­YLE”. Då duon saknar fast lokal för tillfället, sköts bankaffäre­rna till fots.
FOTO: MAJA BRAND ”VAGABONDST­YLE”. Då duon saknar fast lokal för tillfället, sköts bankaffäre­rna till fots.
 ??  ?? VECKOLÅN. Öbanken lånar ut 1 000 kronor i veckan till de som behöver.
VECKOLÅN. Öbanken lånar ut 1 000 kronor i veckan till de som behöver.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden