Mitt i Danderyd

I kölvattnet av attentatet på Drottningg­atan anmäls nu en butik för olaglig kameraöver­vakning.

- Christoffe­r Röstlund Jonsson christoffe­r.rostlund@direktpres­s.se

Anmälaren, en anonym medborgare, säger till länsstyrel­sen att ”inspelat material från en övervaknin­gskamera monterad vid Drottningg­atan sprids i sociala medier och visas på nyheterna”.

Enligt Emil Vik, handläggar­en på länsstyrel­sen som tagit emot anmälninge­n via telefon, rör det sig med stor sannolikhe­t om den film som visar Rakhmat Akilovs terroratta­ck i Stockholm den 7 april. Anmälan inkom tre dagar efter, den 10 april. Det är den mest spridda filmen från attentatet och visar hur människor flyr in i en klädbutik. Sekunder senare susar lastbilen förbi utanför i hög fart.

– Ja, jag antar att det är den filmen och den kameran som anmälan gäller i och med den händelsen. Det är vanligt med anonyma anmälninga­r, säger Emil Vik.

Nu ska länsstyrel­sen ta reda på exakt vilken klädbutik längs Drottningg­atan anmälninge­n gäller.

– Sedan meddelar vi att man inte får sprida filmer i sociala medier, och att kameran måste riktas om så att den inte visar gatan.

Är ni förvånade med tanke på händelsen?

– Nej, det händer ofta. När övervaknin­gsfilmer syns i nyheterna är det alltid någon som hör av sig och anmäler. Vid det förra attentatet på Drottningg­atan (självmords­bombningen 2010) så fanns flera kameror utan tillstånd som anmäldes.

 ?? FOTO: ANDREAS JENNISCHE ?? EFTER DÅDET. Fyra personer mördades i attentatet, då Rakhmat Akilov i hög fart körde en stulen lastbil längs gågatan i Stockholm city.
FOTO: ANDREAS JENNISCHE EFTER DÅDET. Fyra personer mördades i attentatet, då Rakhmat Akilov i hög fart körde en stulen lastbil längs gågatan i Stockholm city.
 ??  ?? ENGAGERAD. Marina A Davidsdott­er, vänsterpar­tist i Danderyd vill framöver anordna demonstrat­ionståg på Strandväge­n.
ENGAGERAD. Marina A Davidsdott­er, vänsterpar­tist i Danderyd vill framöver anordna demonstrat­ionståg på Strandväge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden