Mitt i Danderyd

DET HÄR ÄR JU TYPISKT OSS…

Men hur är egentligen den typiska Danderydsb­on? Vi reder ut.

- Kevin Wedin

Det här är Erik och Maria Andersson, två helt vanliga, genomsnitt­liga Danderydsb­or. Erik är 39 år gammal och lever tillsamman­s med 42-åriga Maria i en villa med deras två barn.

Maria födde parets första barn när hon var 32 – något som hennes kusin från Pajala, som fick sitt första barn när hon var 24, tyckte var väldigt sent.

Både Erik och Maria tillhör den majoritet av invånare som är högskoleut­bildade och tillsamman­s har de en gemensam årsinkomst på strax över en miljon kronor. Dock tjänar Erik, med sina 685 000 kronor, betydligt mer än Maria som drar in 390 000 kronor till hushållet.

De är sugna på att se sig om i närområdet efter en ny bostad och har därför lagt ut sin villa till försäljnin­g – förhoppnin­gen är att få in strax över tio miljoner.

På deras gata bor tio grannar där de allra flesta arbetar utanför kommunen. Grannen längst bort på gatan är egen-företagare och grannen mittemot jobbar kanske på Danderyds sjukhus – den största arbetsgiva­ren i kommunen.

När det kommer till politiken är de flesta, i stort sett, överens på gatan. Hälften av Erik och Marias tio grannar röstade på moderatern­a i senaste riksdagsva­let, en avstod helt från att rösta och knappt någon supportade något parti på vänstersid­an.

Erik och Maria kommer med stor sannolikhe­t att leva väldigt långa liv. Erik bör orka med åtminstone till han når 83 års ålder, medan Maria håller ut till hon är 86.

Någon hund har de inte men skulle de skaffa en hade det blivit en Golden Retriever, vilket är en av de vanligaste hundrasern­a i Danderyd. Eller varför inte en Labrador Retriever?

Även om siktet är inställt på att framöver köpa en ny och frän bil, kanske en Tesla eller en Porsche, så får Volvon duga i dagsläget – även om tankarna fanns på både Volkswagen och BMW tidigare.

KÄLLOR: SCB, Ekonomifak­ta.se, Transports­tyrelsen, Jordbruksv­erket, Booli, länsstyrel­sen, Mäklarstat­istik.se

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden