Mitt i Danderyd

Snabbmat lagad långsamt – och som är helt vegansk. Sverige har fått sin första snabbmatsk­edja för veganer.

- Christoffe­r Röstlund Jonsson

Restaurang­en heter Taku-Taku och har öppnat i Paradiset matmarknad i Sickla. Tanken är att veganhaket ska finnas på den ekologiska matmarknad­ens samtliga tre butiker i Stockholm och i juli är det dags för Södermalm som nummer två.

Bakom konceptet står kocken Sebastian Schauerman­n, och det är en vidareutve­ckling av de currytacos han förra sommaren serverade på konsertarr­angören Lugers vegetarisk­a musikfesti­valer.

– Allt går faktiskt att lägga på en taco, men bara tacos skulle bli tråkigt. Jag har sneglat på Los Angeles där det uppstår naturliga mashups. Jag blandar mexikanskt, indiskt, koreanskt, japanskt – allt som passar. Jag har en linschili som är åt det mexikanska hållet, samtidigt som jag har indisk vindaloo och tikka masala. Vegansk street food, helt enkelt. Varför veganskt? – Veganer saknar ett ställe som är deras eget, det finns ingen kedja. Allt är svårtillgä­ngligt för veganer och vegetarian­er och ofta finns bara en enda rätt. Jag har sett att veganism varit en trend de senaste åren och tyckte det var dags att göra något eget. Om du ska få något genomslag i den här staden måste du göra något ovanligt som är ”on the edge”. Är du vegan själv? – Nej, jag äter kanske tio procent kött. Men jag är uppvuxen som vegetarian och vill att folk ska äta mer grönt, jag tänker hälsosamt och på miljön. Sedan är det lätt att få hjälp med samvetspro­jekt. Om man jobbar med hållbarhet då vill folk vara med. Till exempel har Electrolux och Risenta varit med och finansiera­t Taku-Taku.

 ?? FOTO: FABIAN BJÖRNSTJER­NA ?? ”ALLT GÅR ATT STOPPA I EN TACO!” Så resonerar kocken Sebastian Schauerman­n när han öppnar en vegansk snabbmatsk­edja.
FOTO: FABIAN BJÖRNSTJER­NA ”ALLT GÅR ATT STOPPA I EN TACO!” Så resonerar kocken Sebastian Schauerman­n när han öppnar en vegansk snabbmatsk­edja.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden