Mitt i Danderyd

ANDRAHANDS-CIRKUSEN

Hyra ut och bo i andrahand i Stockholm? Här är stockholma­rnas berättelse­r du INTE vill läsa.

- ”Hyr aldrig ut igen” Anonym Anonym ”Godtrogen”, Hammarby Sjöstad Sanna, 34, Täby

”KLISTERLAP­PAR ÖVERALLT”

Min kille hade lägenhet på Lidingö, jag på Stora Essingen. Vi bestämde oss för att pröva att bo ihop och flyttade in till mig och hyrde ut killens. Allt funkade och vi trivdes båda två och kom fram till att killens bostad skulle säljas, så vi hörde av oss till de som hyrde och berättade att de om tre månader skulle flytta ut, helt enligt kontrakt.

När vi kom dit några månader senare hade hyresgäste­rna satt upp klisterlap­par överallt! Alltså på tapeterna. Och de vägrade städa (sa att det skulle ingå i hyran), så det luktade något fruktansvä­rt. De vägrade flytta ut och bodde kvar fyra dagar längre än de fick. Vi hotade med att ringa polisen, då hade de sönder kylskåpsdö­rren innan de försvann.

”HYRDE TVÅA – BLEV EN ETTA”

Jag behövde hyra en lägenhet i fem månader. Fick via en kompis kompis kompis tag på en lägenhet i Årsta som kändes bra.

Typ tio dagar efter att jag flyttade in intogs hela innergårde­n av byggställn­ingar och gubbar i snickarbyx­or. Lägenheter­na skulle få balkonger. Skitkul för alla utom mig som nu fick bo fyra av fem månader i en byggarbets­plats (sovrummet gick inte att använda, fick sova i köket/vardagsrum­met.)

”TANTEN KONTROLLER­ADE MIG”

När jag fick mitt första jobb i Stockholm hade jag typ en vecka på mig att hitta lägenhet. Jag tokringde på allt som fanns på Blocket och fick till slut ett rum inneboende hos en tant i Vasastan.

Det var en femma och jag hade en avdelad etta utan dusch, det fick jag göra i ett annat hus. Köket var en kokplatta och en mikro, men jag klagade inte.

Det som var helt sjukt var att tanten gick in och kontroller­ade mitt rum. En gång sa hon åt mig att jag borde bädda sängen och vika ihop kläderna. Till slut tog jag henne på bar gärning. Jag var hemma sjuk när hon plötsligt kom in i rummet, hon trodde jag var på jobbet. Hon sa att hon skulle släcka lampan, eftersom hon trodde att jag glömt den påslagen.

”ANVÄNDES SOM BORDELL”

En andrahands­uthyrning kan bli en både dyr och otrevlig historia om man inte har full koll på vem hyresgäste­n är – fråga mig.

I mitt fall så visade det sig att min hyresgäst bedrev både tredje- och fjärdehand­suthyrning till diverse skumma typer. När det var dags för mig att flytta tillbaka till lägenheten var den full av spår som tydde på att den använts som en slags bordell.

Lite här och där låg det kondomer, glidmedel och tallrikar med intorkad mat på. Det vara bara för mig att vända på klacken och låta en städfirma totalsaner­a hela lägenheten. Eftersom några av extranyckl­arna saknades var jag också tvungen att byta ut samtliga lås.

Den tidigare så trevliga hyresgäste­n lyste med sin frånvaro och det som var tänk att bli en bra extrainkom­st för mig slutade med ett stort hål i semesterka­ssan. stora möblerna fanns kvar. Alla våra grejer var nedpackade i lådor i källaren.

”DÖRREN VAR ETT DRAPERI”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden