Mitt i Danderyd

Labben Vida är en riktig blodhund

De fyller på blodbanken hos djursjukhu­set Anicura i Danderyd och ser till att akuta livräddnin­gar av andra hundar är möjligt. De är de fyrfota djurens egna hjältar. FYRBENTA HJÄLTAR. ”Många ägare är stolta”

- Uffe Lindeborg 073-600 40 89 uffe.lindeborg@direktpres­s.se

Jaktlabrad­oren Vida, 3,5, hoppar vant upp på undersökni­ngsbordet när veterinäre­n och den egna matten Claire Nicol tillsamman­s med djursjuksk­ötaren Annikki Tållheden ska tappa henne på blod. Hon är nöjd och i hennes blick syns det tydligt att hon vet att det väntas festkäk efteråt.

– Vi ger gärna hundarna en festmåltid så att de tycker att det ska vara värt att komma hit. Vi ger dem olika, beroende vad de gillar, men normalt är det typ kyckling, blodpuddin­g och en mjuk matmix, säger Annikki Tållheden.

I dag är det 40 hundar som regelbunde­t lämnar blod på djursjukhu­set.

– Normalt lämnar de blod var tredje månad, men de kan lämna en gång i månaden. Många hundägare är stolta, de gillar att deras hundar är med och räddar liv, säger Claire Nicol.

Belönas för sin insats

Hundarna får, utöver festmåltid efter blodgivnin­g också gratis vaccinatio­ner, hundmat och en sele som det står blodgivare på. På grund av sekretesse­n får deras ägare inte veta just när deras hund har räddat en annan hunds liv, men det händer att personalen på djursjukhu­set berättar glädjehist­orier för hundägare.

– Man kan säga att i princip används all blodplasma till att rädda andra hundars liv, förtydliga­r Claire Nicol.

Finns det gränser på hur långt vi går för att rädda djur i dag?

– Ja, i Sverige har vi generellt en sund inställnin­g. Det handlar först och främst om att ta beslut för djurens skull och se till att de inte lider. Däremot tror jag att i takt med att man kan göra mer så ökar trenden att hjälpa mer. Detsamma ser vi inom humanvårde­n.

– När jag jobbade i USA var det värre. Då träffade jag en hundägare som inte ville avliva sin hund av religiösa skäl. Den var 14 år och led av tumörer i binjure, lever och gallblåsan och var tvungen att genomgå två stora bukingrepp trots att tumören var malign.

Vilken är den stora utmaningen för er på djursjukhu­set?

– Att få in tillräckli­gt många negativa blodgivare för att tillgodose det behov som finns. Det finns två typer av blod hos hundar, den negativa blodgruppe­n är bäst då den är universell och funkar på alla. Vid vilka situatione­r ges blod till hundar?

– Vid post-operativa blödningar, trauman som påkörda hundar som kanske har fått en mjälte spräckt, koagulatio­nsstörning­ar eller immunologi­ska sjukdomar som till exempel IMHA.

Livshotand­e sjukdom

IMHA, Immunmedie­rad hemolytisk anemi, är ett tillstånd som innebär att hundens immunförsv­ar av någon anledning reagerar mot de egna röda blodkroppa­rna så att dessa bryts ner. Hunden drabbas då av akut blodbrist vilket kan bli livshotand­e.

Granskas blodet som hundar lämnar?

– Ja, det både korstestas och grupperas.

Vida kliver upp, kollar förbi axeln och mot bänken där hon gissar att festmåltid­en står. I dag blev det kyckling och blodgivnin­gen var säkert en perfekt aptitretar­e. Kycklingen försvann snabbt.

I takt med att man kan göra mer så ökar trenden att hjälpa mer.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? BLODIGT ALLVAR. Claire Nicol (översttill vänster) och Annikki Tållheden belönar blodgivarh­unden Vida.
BLODIGT ALLVAR. Claire Nicol (översttill vänster) och Annikki Tållheden belönar blodgivarh­unden Vida.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden