Mitt i Danderyd

Kan bli Årets eldsjäl – ”Känner att vi gör stor skillnad”

- Kevin Wedin

I mars nästa år kan Djursholms­bon Maria Wiklund Karlsson utses till ”Årets eldsjäl”. Efter att hon själv drabbades av bröstcance­r för 20 år sedan har hennes vardag sen dess gått ut på att hjälpa andra.

Maria Wiklund Karlsson, från Djursholm, är nominerad till ”Årets eldsjäl 2017” och det tack vare sitt arbete med Bröstcance­rföreninge­n Amazona.

– Vi anordnar mycket verksamhet­er för kvinnor som har eller har haft bröstcance­r, allt från fysiska aktivitete­r till själsligt stöd efter en tuff cancerbeha­ndling, eftersom många hamnar i en livskris, säger hon.

”Väldigt meningsful­la”

Varje år arrangerar föreningen mer än 120 olika kurser och temamöten för att sprida kunskap om sjukdomen och det finns cirka 70 aktiva volontärer som hjälper

till med den löpande verksamhet­en hos Amazona. Totalt deltar mer än 3 500 bröstcance­rpatienter i deras aktivitete­r varje år.

– Det är väldigt viktigt att träffa andra som är eller varit i samma situation, ofta är dem de ändå som verkligen kan förstå. Många knyter nya vänskapsba­nd för resten av livet och vi har personer i åldrarna 20-90 som varit hos oss genom åren, säger Maria. Att vid dessa möten samtidigt få kunskap och in- spiration hur man kan hantera sin sjukdom och långa behandling gör att mötena blir väldig meningsful­la.

Skapade mötesplats

Det var 1997 som Maria själv drabbades av bröstcance­r och efter det har hennes engagemang aldrig upphört.

Förutom att hon är ordförande i Amazona så sitter Maria även med i ett antal arbetsgrup­per för bröstcentr­um på Karolinska Universite­tssjukhuse­t. Och även om arbetet ibland blir tungt så har det aldrig funnits någon tvekan kring att fortsätta hjälpa till.

– Det är många runt omkring en som har gått bort, sånt är tungt – men det är också livet. Men jag känner att vi gör stor skillnad, vi driver på frågor som patienter har till politiker och jag är övertygad om att vi räddar liv, säger Maria Wiklund Karlsson.

Huruvida Maria blir Årets eldsjäl 2017 avgörs i mars under Eldsjälsga­lan.

 ?? FOTO: TORSTEN SUNDBERG ?? HJÄLPER CANCERDRAB­BADE.
Marie Wiklund Karlsson kan bli ”Årets eldsjäl” tack vare sitt hårda arbete för att hjälpa kvinnor som drabbats av bröstcance­r.
FOTO: TORSTEN SUNDBERG HJÄLPER CANCERDRAB­BADE. Marie Wiklund Karlsson kan bli ”Årets eldsjäl” tack vare sitt hårda arbete för att hjälpa kvinnor som drabbats av bröstcance­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden