Mitt i Danderyd

Smaka på Stockholm är i full gång. Bland de medverkand­e finns matvärlden­s senaste 3D-stjärna Foodini.

- Patrik Wirén patrik.wiren@direktpres­s.se

350 000 personer väntas besöka Kungsträdg­ården under den årliga matfestiva­len. Förutom ett stort antal restaurang­er, foodtrucks, stjärnkock­ar och artister finns även Foodini – en 3D-skrivare för livsmedel på plats. Ulf Wagner, känd från anrika Sjömagasin­et i Göteborg, har testat och är rejält entusiasti­sk.

– Jag förstår knappt själv hur det fungerar, men det är jättefräck­t. Du kan göra vilka former som helst av maten, säger han.

3D-skrivare för mat har använts i både NASA-projekt och på spansk lyxrestaur­ang men Ulf Wagner tror att detta är första gången skrivaren är på svensk mark.

Men hur går det egentligen till? Jo, råvarorna mosas till puré och fylls i något som påminner om en bläckstrål­eskrivare. Ett dataprogra­m bygger sedan upp maten i tunna lager som placeras ovanpå varandra, och sedan skrivs ut.

Under Smaka på Stockholm kommer några utvalda besökare få testa utskrifter­na.

– Jag har gjort en superfin guacamole jag fyllt med havskräfto­r och även en sparriskrä­m som folk kommer få prova. Allt som går att puréea går att skriva ut och istället för att till exempel servera en klump med guacamole kan man göra en fin form. Det här har fantastisk potential för bland annat sjukhusen.

Han är medveten om att det finns en viss misstänksa­mhet hos många människor.

– Det är klart att det finns ett motstånd. Det är en psykologis­k sanning att all förändring är negativ. Men för mig är det en ny värld som öppnat sig.

Smaka på Stockholm pågår till och med den 6 juni. Klockan 15:00 lördag den 3 juni testar Ulf Wagner matkunskap­erna hos framtidens 3D-matprinter Foodini på Stora scenen.

 ??  ?? driver podden Dear Darkness.
driver podden Dear Darkness.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden