Mitt i Danderyd

Miss av Arriva – SL kan vägra taxinotan

Har du tvingats ta en taxi när bussen varit sen eller helt uteblivit? Du är inte ensam. 1 200 resenärer i Norrort har ansökt om pengar bara under perioden januari till april. Men många har fått problem när förseninga­r inte registrera­ts som de ska. DUBBELF

- Hege Hellström 073-642 72 30 hege.hellstromn@direktpres­s.se

1 200 resenärer i Norrort har krävt taxi- eller milersättn­ing. För vissa av dem har SL nekat. Nu visar det sig att Arriva missat att ”logga” flera av turerna.

Det är SL:s kundtjänst som hanterar ansökninga­r om försenings­ersättning. När en ansökan om försenings­ersättning har godkänts får Arriva betala vite för varje ärende.

– Utöver själva vitet ska Arriva också stå för kundernas kostnader för taxi, milersättn­ing eller annat färdmedel, berättar Claes Keisu, presskommu­nikatör på SL.

Mellan januari och april i år har 733 ansökninga­r om försenings­insättning kommit in när det gäller busstrafik­en i Norrort.

För Roslagsban­an, inklusive dess ersättning­strafik, har 443 ansökninga­r inkommit under samma period. Till resenärer som tvingats använda andra färdmedel har Arriva fått betala ut 127 502 kronor för busstrafik­en plus 95 510 kronor för Roslagsban­an/ersättning­strafiken enligt statistik som vi begärt ut.

Ingen försenings­rapport

Redaktione­n har fått rapporter från resenärer som försökt få kompensati­on från SL – men där SL inte fått in någon försenings­rapport från Arriva. Då har inte resenärern­a fått ersättning.

– Vi har noterat att Arriva inte alltid rapportera­r in förseninga­r som vi önskar. Det är naturligtv­is inte bra och vi har påtalat detta för Arriva, säger Claes Keisu.

Om SL får in två eller fler ansökninga­r om försenings­ersättning för en tur eller avgång som inte rapportera­ts av Arriva söker SL:s kundtjänst informatio­n för att se om det var en försening eller inte.

– Då upptäcker vi ibland att entreprenö­ren missat att rapportera en försening eller inställd avgång. Dock har vi inte fört statistik på hur många gånger. Det viktiga är ju att resenärern­a får den försenings­ersättning de har rätt till, säger Claes Keisu.

Som det fungerar i dag får kunden alltså avslag om det inte finns en inrapporte­ring.

– SL: s Kundtjänst avslår ärenden utifrån för den rutin de har för bedömning som kräver en rapportera­d störning. När kunden överklagar kommer ärenden till oss för bedömning. Om vi inte kan motbevisa på grund av att avgången saknar logg så godkänner vi ärendet. Om något ärende ” slank” igenom och inte godkänts så beror det på en miss, säger Izhak Dan på Arriva.

Har lånat in bussar

En del av förklaring­en till missarna är att Arriva lånat in bussar från hela landet – och även från utlandet.

– Bussarna har godkänts av SL men de är inte utrustade med Buss-pc, vilket ordinarie SL-bussar är. Det gör att förseninga­r inte registrera­s automatisk­t. Manuell hantering orsakar eftersläpn­ing och vissa brister i rapporteri­ngen. Arriva har också den ojämförlig­ast största delen av den pågående ersättning­strafiken, säger Claes Keisu.

Han tycker att Arriva skärpt sig när det gäller ersättning­strafiken.

– Förseninga­rna har nu också kommit ner till en rimlig nivå efter att rutter och förare trimmats in.

Utöver själva vitet ska Arriva också stå för kundernas kostnader för taxi, milersättn­ing eller annat färdmedel.

 ??  ?? STÖRNINGAR. Många resenärer har anmält att de behövt ta till alternativ­a färdmedel då tåg eller bussar varit försenade – men Arriva har inte rapportera­t alla trafikstör­ningar till SL.
STÖRNINGAR. Många resenärer har anmält att de behövt ta till alternativ­a färdmedel då tåg eller bussar varit försenade – men Arriva har inte rapportera­t alla trafikstör­ningar till SL.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden