Mitt i Danderyd

En älg uppmärksam­mades av flera Danderydsb­or under förra torsdagen. Kommunens viltvårdar­e fick cirka 50 samtal under dagen. Sen var den bara borta.

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

Det var förra torsdagen som en älg vandrade runt östra delarna av Danderyd. Kommunens viltvårdar­e fick nära 50 samtal från boende runt om i Danderyd som sett älgen på olika platser.

– Det är en fjolårskal­v som dragit runt. Den har varit nere vid Djursholms torg, Strandväge­n – den har varit överallt, i Stocksund också, säger Mikael Mustonen, viltvårdar­e på Danderyds kommun.

– Vi har haft koll på den, jag har fått mellan 40- 50 samtal. Folk började ringa och mejla redan under morgonen.

– Nej, inte så länge den l ever och mår bra. Vi kan iaktta den och se till att den inte skadar sig, mycket mer än så kan vi inte göra. Vad gör älgen här tror du? – Jag vet inte faktiskt, kikar runt efter någon polare kanske. Men det är rätt ovanligt.

Visit på ridskola

Den sista iakttagels­en av älgen ska Mikael ha fått vid 13-tiden under torsdagen. Då ska den ha gått in i skogen bakom Danderyds gymnasium.

En som bevittnade fjolårskal­ven, vid nio-tiden, på nära håll var Eva Ulf som driver Djursholms ridskola.

– Vi bygger ju här uppe och jag var inne i stallet när några av killarna som arbetar skriker ”Eva, Eva, det är en älg här”. Jag trodde ju dom skojade med mig, säger hon och tillägger:

– Stackaren var skräckslag­en.

Många vittnesmål

Senare under dagen fick vi på Danderyds Nyheter en bild skickad till oss där en boende i Stocksund fick besök av äl- gen på sin tomt. Och på lokala sociala medier- forum delade många med sig av sina intryck.

”Såg den i Stocksund nära Svanholmsp­arken vid 15-tiden, från mitt köksfönste­r.”

”Undrar om det var samma älg som jag mötte på cykel i morse? Den sprang i full fart på gångvägen invid Scoutstuga­n i Stocksund.”

”Varning! En fullvuxen älg springer runt på gatorna i Stockund. Den sprang över Vsavägen kl 08 och upp mot Sturevägen.”

Dagen efter hade dock iakttagels­erna av älgen blivit färre och när vi pratade med viltvårdar­en Mikael Mustonen så hade han inga ledtrådar om var den tagit vägen.

 ??  ?? Mikael Mustonen.
Mikael Mustonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden