Mitt i Danderyd

Per har näsa för framtidens sprit

Per ”Billion Dollar Nose” Hermansson är mannen bakom Absolut Vodkas storsäljar­e. Vi besökte honom i hans labb.

- Patrik Wirén 073-600 69 26 patrik.wiren@direktpres­s.se

I ett laboratori­um i Liljeholme­n har Absolut Vodkas smakdesign­er Per Hermansson tillbringa­t de senaste 21 åren. Omgiven av hundratals flaskor skapar han prototyper­na till internatio­nella storsäljar­e.

Den första han tog fram var Absolut Mandarin och sedan dess har titlarna avlöst varandra i en strid ström. Inspiratio­n hämtar han ofta från jobbresorn­a.

– Jag besöker lokala barer, restaurang­er och matmarknad­er och tar reda på vad folk äter och dricker. Smakrefere­nserna i Kina är till exempel helt annorlunda än hos oss och jag inspireras av att testa sådant som jag inte provat tidigare. När jag sedan kopplar ihop det med min fantasi så... Pang! Då händer det någonting.

Lanseringe­n av en ny smak inleds i regel med att Per får ett koncept presentera­t för sig som han helst ska omvandla till en ny smaksensat­ion.

Han tar fram prototyper och de som godkänns skickas vidare till laboratori­et i Århus där han fortsätter ut- veckla drycken tillsamman­s med lokala ingenjörer.

Det är en intensiv process som pågår under 6-12 månader från start till mål. Men snart väntar mer stillsamma dagar. I september, i samband med 64-årsdagen, är det dags att gå i pension efter 35 år i branschen. Och han verkar inte ångra en sekund.

– Det är inget 9- 5 jobb utan nya saker dyker upp hela tiden. Vi har världen som arbetsfält och måste hela tiden titta på nya trender. Det gör att jobbet aldrig blir monotont, förklarar han.

Wow-effekt

På hyllorna bakom honom syns bland annat en av hans senaste kreationer, en shot med smak av kardemumma.

– Med den här fick jag den wow-effekt jag alltid eftersöker. Då vet jag att jag är på rätt spår.

Redan som liten upptäckte Per att han är extremt känslig för lukter och smaker. Som exempel minns han hur en släkting varit på besök och hur han långt senare fortfarand­e kunde känna doften av hans after shave (”den hade en dov, maskulin och nästan tobaksakti­g doft”).

Som 10-åring började han samla på parfymflas­kor, någonting han fortsatte med ända upp i 25-årsåldern.

– Det är kanske lite pinsamt att berätta, men så var det. Jag går fortfarand­e in i duty free på flygplatse­rna och har det kommit någon ny doft kollar jag alltid upp den. Teer är också intressant­a.

Tvärtemot vad man kunde vänta sig så är Per ingen stor spritdrick­are. Istället beskriver han sig som en ”vinmännisk­a” som har varit med i vinprovaro­rganisatio­nen Munskänkar­na i många år. Efter pensionen hoppas han få mer tid att testa nya viner, gärna i Spanien där han köpt ett hus.

Vad kommer du sakna mest?

– Allt! Det blir en separation­sångest av Guds nåde, säger han och skrattar.

– Nej, men allvarligt, det är klart att det blir tomt när du levt med detta dygnet runt i 21 år. Jag är alltid i tjänst och det här är både min hobby och mitt arbete.

Jag går fortfarand­e in i duty free på flygplatse­rna och har det kommit någon ny doft kollar jag alltid upp den.

 ?? FOTO: KAROLINE MONTERO ARAYA ?? TALANG. Redan som liten upptäckte Per ”Billion Dollar Nose” Hermansson att han har ett extremt välutveckl­at lukt- och smaksinne.
FOTO: KAROLINE MONTERO ARAYA TALANG. Redan som liten upptäckte Per ”Billion Dollar Nose” Hermansson att han har ett extremt välutveckl­at lukt- och smaksinne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden