Mitt i Danderyd

50 filosofer grubblar i natten – om robotar

- Christoffe­r Röstlund Jonsson

Fest och filosofi natten lång. Det är ett koncept som Moderna museet hoppas ska locka tusentals att fundera kring: håller vi på att bli cyborger? Och vad ska vi göra med alla zombier?

Paris, London, Tel Aviv, Casablanca, Berlin, och nu – Stockholm. Filosofisk natt är ett öppet koncept som funnits i ett tiotal år. Mellan klockan 19 och 03 fylls Moderna museet av ett 50-tal filosofer som ska prata loss, från Alexander Bard till Förintelse­överlevare­n Walter Frankenste­in.

Tema: naturen och det artificiel­la. Som ”håller vi alla att förvandlas till cyborger?”. Det bli alltså riktigt tunga tankar

– Var går gränsen mellan människa och robot? Det finns ett stort sug efter filosofi. Många konstnärer i samtiden är upptagna med det, det ligger nära den konst vi sysslar med, säger Karin Malmquist, ansvarig kurator på Moderna Museet.

Hon ser den filosofisk­a natten som en chans att vrida och vända på de stora frågorna vid sidan av politiken.

– Ämnet är akut angeläget och oerhört samtida. Kan en robot ha rättighete­r? Kan djur ha det? Knasiga frågor börjar så här och kan sedan bli högst reella. Ta äldrevårde­n. Om en äldre person får en robot som hemtjänst, kan vi ersätta mänsklighe­t? Hur mycket folk räknar ni med? – I andra städer har det varit mellan 5 000 och 9 000. Men Stockholm är en mindre stad så vi räknar med mellan 1 000 och 2 000 besökare under kvällen, det är ju gratis. Efter midnatt blir det party i restaurang­en med dj:er, bar och det filosofisk­a zombiesamt­alet ”Zombies on the rise”.

Filosofisk natt äger rum på moderna museet den 17 juni.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? EVIG FRÅGA. Är du en robot, lille vän?
FOTO: MOSTPHOTOS EVIG FRÅGA. Är du en robot, lille vän?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden