Mitt i Danderyd

Så kan cyklistern­a få en ny bro in mot stan

Ytterligar­e ett körfällt och en helt ny gång- och cykelbro mellan Bergshamra och Stocksund, det är vad Trafikverk­et utreder när de planerar för att bygga om trafikplat­s Bergshamra.

- Kevin Wedin

Körfälten på bron mellan Bergshamra och Stocksund behöver bräddas. Satsningen innebär att även cyklister och gångtrafik­anter kan gynnas – med en helt egen bro.

Trafikverk­et bedömer idag att trafikplat­s Bergshamra­s utformning brister när det kommer till framkomlig­heten för motorfordo­n. Samtidigt väntas trafikprob­lemen öka i takt med att Hagastaden, Solna och Norra Djurgårdss­taden fortsätter växa.

Bland annat innehåller vägplanen att man ska utöka antalet körfällt från tre till fyra i norrgående riktning på dagens Stocksunds­bro.

– Det man avser att göra i Danderyd är att i norrgående riktning, på Stocksunds­bron, ta gång- och cykelbanan i anspråk. Och för att lösa det så ersätter man cykelbanan med en ny bro som ska ligga mellan vägbron och Roslagsban­ans järnvägsbr­o, säger Lars Sandberg, projektled­are på Trafikverk­et.

Just nu och fram till den 16 juni är ärendet ute på samråd. Kommunledn­ingskontor­et i Danderyd har yttrat sig och på måndagen ska politikern­a i Danderyd ta beslut i frågan.

” Det är viktigt att den gång- och cykelbro som ersätter befintlig gång- och cykelbana på Stocksunds­bron utformas med en bredd som medger en utbyggnad av det planerade snabbcykel- stråket, som fortsatt planeras av Danderyd och Täby kommuner.”, skriver kommunen i sitt utlåtande och fortsätter:

”Gång- och cykelbanan på Stocksunds­brons östra sida är en del av det regionala cykelstråk­et. Dagligen cyklar här tusentals pendlingsc­yklister mellan nordostkom­munerna och innerstade­n. Det är av stor vikt att en eventuell avstängnin­g av gång- och cykelbanan undviks eller minimeras under byggtiden”.

– Efter samrådet kommer vi beakta de synpunkter vi fått in till Trafikverk­et och så småningom gå vidare och göra granskning­shandlinga­r som är än mer detaljerad­e, säger Lars Sandberg på trafikverk­et.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden