Mitt i Danderyd

Skippa sillen

– midsomra alternativ­t

- Christoffe­r Röstlund Jonsson christoffe­r.rostklund@direktpres­s.se

Den rödgrönros­a majoritete­n i stadshuset vill att staden ska bli Europas nya filmhuvuds­tad. Ett verktyg är centrumet Filmregion Stockholm-Mälardalen, som via en fond investerat i olika film- och tv-produktion­er i 08-land de senaste två åren.

En effekt är att den lokala filmbransc­hen blivit mer jämställd. Det visar en sammanstäl­lning över hur pengarna fördelats, som stadshuset gjort.

Under 2015 och 2016 har fonden stöttat fler produktion­er där kvinnor har nyckelpo- sitioner, än sådana där män styrt. Av de filmer som fått stöd har kvinnor dominerat så här: 53 procent har manus skrivet av en kvinna. 63 procent har regisserat­s av en kvinna. 74 procent har producerat­s av en kvinna. Kulturborg­arrådet Roger Mogert, socialdemo­krat och filmentusi­ast, är stolt över resultatet.

– Vi inte bara bidrar till den lokala branschen utan även till jämställdh­et i en oerhört mansdomine­rad bransch. Våra siffror är till och med bättre än Svenska filminstit­utets (SFI) genomsnitt, säger kulturborg­arrådet Roger Mogert (S). Var det här planerat? – Det är en bieffekt, vi har inte kört hårt på jämställdh­etsperspek­tivet. Vi har kvinnor på många ledande poster inom regionen, och den lokala branschen har massor av starka kvinnor. Är det här viktigt? – Klart det är viktigt. Jag var nere på festivalen i Cannes nu. I de flesta andra länder går tio procent av filmstödet till kvinnor. Irland har precis infört ett 50/50-mål men de utgår från tio procent. Det är en grundlägga­nde anständigh­etsfråga. Vi kan inte ha ett stöd som bara gynnar 50 procent av befolkning­en. I förlängnin­gen är det en fråga om yttrandefr­ihet och demokrati.

 ??  ?? RÄTT HÅLL. Den lokala filmbransc­hen har blivit mer jämställd, visar en sammanstäl­lning.
RÄTT HÅLL. Den lokala filmbransc­hen har blivit mer jämställd, visar en sammanstäl­lning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden