Mitt i Danderyd

Plaskljud på Östermalm slutade i tvist

- Mimmi Epstein 073-600 69 10 mimmi.epstein@direktpres­s.se

Fem veckor. Så länge har fontänkons­tverket i Norra Djurgårdss­taden varit i gång och blivit barnens favorit. Men grannar klagar för att det låter för mycket och fontänen stängdes av.

I början av maj invigdes vattenfont­änen på Storängsto­rget i Norra Djurgårdss­taden, Östermalm. Verket är ”aktivt” – det vill säga: det sprutar vatten – mellan klockan 9 och 18 och för många barn är det redan en favorit. Men alla är inte lika nöjda.

– Vissa grannar bedömer att det låter för mycket när vattnet faller ner på marken. Nu gör vi en undersökni­ng för att se vilken ljudnivå det rör sig om, säger Mårten Castenfors, chef för Stockholm konst.

Enligt honom kommer fontänen antagligen behöva omprogramm­eras.

– Förmodlige­n kommer det bli så att den är i gång under väldigt begränsade tider. Jag tycker såklart att det är tråkigt. Själva poängen med en fontän är ju att den ska vara i gång och barnen älskar den. Jag vill skapa liv, men samtidigt respektera­r jag att vissa tycker att fontänen låter för mycket. Då får man kanske nöja sig med att det blir liv på vissa tider, säger Mårten Castenfors.

Fontänen stängdes av

Under måndagen stängdes fontänen av, men det fick genast en annan protestvåg att skölja över platsen. Avstängnin­gen ledde nämligen till att många föräldrar anordnade en namninsaml­ing på Storängsto­rget till stöd för fontänens ljud.

– Vi var på plats vid 14, jag är ändå föräldrale­dig. Det är tråkigt att staden tar den här positionen och stänger av fontänen direkt. Om det finns intresse kan jag stå här i morgon också, säger Tobias Brinck som står och tar emot namn.

– Ja, fontänen har verkligen blivit en samlingspl­ats för oss som bor i Norra Djurgårdss­taden, säger Linn Areljung.

Och redan under fredagen skulle fontänen aktiveras igen. Under begränsade tider och med ett nytt schema som även innebär att den är aktiv en stund på kvällen.

– Så blir det medan vi utreder hur vi skall hantera problemet med plaskljude­t. Vi vill att alla ska vara glada. Det här är ett sätt att göra alla glada. De som störs kan acceptera begränsade tider och de som vill ha vattnet blir glada att vattnet är tillbaka, säger Mårten Castenfors.

Staffan Lorentz, projektche­f för Norra Djurgårdss­taden, berättar att det har kommit in runt tio klagomål på att fontänen låter för mycket. Under namninsaml­ingen i veckan var många arga på dem som störs och det har skapat en irriterad stämning.

– Både grannar som störs och som inte störs har hört av sig. Jag tycker att det blir en tråkig tvist mellan dem när det egentligen är staden som har gjort fel. Vi har ritat området så det ska vara ostört in mot torget och måste ta det på allvar att en del blir störda. Vi har ett ansvar för boendemilj­ön, säger Staffan Lorentz.

 ?? FOTO: STOCKHOLM KONST ?? NYA FONTÄNEN PÅ STORÄNGSTO­RGET. Barnen älskar den – men grannar tycker att den låter för mycket.
FOTO: STOCKHOLM KONST NYA FONTÄNEN PÅ STORÄNGSTO­RGET. Barnen älskar den – men grannar tycker att den låter för mycket.
 ?? FOTO: MIMMI EPSTEIN ?? FONTÄNFANS. Linn Areljung och Sebastian Falk vid namninsaml­ingen.
FOTO: MIMMI EPSTEIN FONTÄNFANS. Linn Areljung och Sebastian Falk vid namninsaml­ingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden