Mitt i Danderyd

Fatala misstaget: Fel häst avlivades på stall i Täby

- Kevin Wedin

En äldre häst på Löttinge gård i Täby skulle avlivas. Då skedde det som inte får ske – fel häst avlivades.

Det var i måndags vid 08-tiden som slaktbilen kom till Löttinge gård för att avliva en häst. Men då går någonting fruktansvä­rt fel – slakteriet tar fel häst och istället för den äldre hästen avlivas en fullt frisk fyraåring.

Ida Sköld driver inackorder­ingsstall på Löttinge gård och berättar sin version om den tragiska händelsen.

– Hästen som skulle avlivas går inte att fånga så vi skulle göra en distansavl­iv- ning. Jag säger till slaktaren att jag och min kollega ska ta in fler hästar i stallet från hagen och när jag går in med en häst så hör jag ett skott, säger Ida.

– Jag vänder mig om och ser att han har skjutit fel häst, jag blir helt chockad och skriker rakt ut.

”Fick aldrig klartecken”

Hästen som avlivades felaktigt ska ha varit svart i pälsen. Dock ska slaktaren, enligt Ida, fått signalemen­t om att hästen som skulle avlivas var en rostbrun fux med vit bläs utan täcke.

– Det är det här som är så sjukt, han vet inte vilken häst det är han ska ta. Jag har arbetat med den här firman förut och det har alltid gått bra.

Hästen som avlivades var fullt frisk och ägdes inte av Ida utan stod inhyrd i stallet.

– Han fick aldrig klartecken att skjuta och det gör det ännu vidrigare att det är någon annans häst. Det är helt osannolikt. Det är så fruktansvä­rt sorgligt.

Vi har under veckan vid ett flertal gånger velat höra slakterifö­retagets version om det inträffade, men de låter hälsa att de inte vill uttala sig om händelsen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden