Mitt i Danderyd

Tjuvarnas nya heta mål: brandstati­onernas verktyg

- Ebba Rosencrant­z

Verktyg som brandkåren använder för att skära sig in i utrymmen eller klippa upp bilar har blivit heta byten i kriminella kretsar. Nu satsar Stockholms brandstati­oner miljoner för att öka säkerheten.

Skär- och klippverkt­yg som brandkåren använder för att ta sig in i bilar eller andra utrymmen har blivit attraktiva i kriminella kretsar och det senaste halvåret har Storstockh­olms brandstati­oner haft ett antal inbrott där tjuvarnas stjäl verktygen. Hydraulver­ktyg används bland annat för att klippa upp bilar vid trafikolyc­kor.

– Att det stjäls innebär en ekonomisk påverkan på oss. Men den stora risken är ju att det här är utrustning som används för att rädda liv och som vi behöver för att göra vårt jobb, säger Veronica Sandström, kommunikat­ionschef på Storstockh­olms brandförsv­ar.

Sedan förra sommaren har till exempel brandstati­onerna i Kista och Täby fått hydraulver­ktyg stulna.

– Jag kan inte spekulera i vad de används till eller om de har använts, men om det bland kriminella finns en efterfråga­n bland våra verktyg så måste vi se till att de inte får tag på dem. Det här är verktyg som används för att klippa eller skära, det är tunga verktyg som vi ju inte vill ska användas i kriminella syften, säger Veronica Sandström.

För att få stopp på stölderna har räddningst­jänsten i Storstockh­olm nu inlett en stor säkerhetss­atsning på sina brandstati­oner och andra anläggning­ar.

– Det handlar om att sätta upp stängsel, grindar och larm eller annat som gör det svårare att ta sig in.

 ?? FOTO: ANDREAS ENBUSKE ?? SÄKRAR UPP. Storstockh­olms brandförsv­ar säkrar upp sina stationer efter flera försök till stölder.
FOTO: ANDREAS ENBUSKE SÄKRAR UPP. Storstockh­olms brandförsv­ar säkrar upp sina stationer efter flera försök till stölder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden