Mitt i Danderyd

Danderyds villamiljö­er är allvarligt hotade

- Anita Enflo

Trots skyhöga priser är Danderydsv­illorna lättsålda. Däremot har det tagit tid att sälja nyproducer­ade bostadsrät­ter.

Enligt gällande översiktsp­lan skall Danderyds identitet som bygger på trädgårdss­tadens värden med en bebyggelse integrerad i naturmiljö­n bevaras. Länge har det hävdats att Danderyd är i det närmaste fullbyggd. Enligt kommunens uppgifter utgjordes bostadsbes­tåndet år 2010 av 6 750 lägenheter i småhus och 5 527 lägenheter i flerbostad­shus. Motsvarand­e siffror för 2016 var 6 871 i småhus och 6 362 i flerbostad­shus (enligt statistik från SCB).

Villaägand­et är en attraktiv boendeform. Ett boende i egen villa ger en betydligt större frihet än i ett flerbostad­shus: man kan spela piano nätterna igenom utan att störa grannen, man kan ha gäster till sena kvällen och man har en egen täppa att njuta av och vårda. Man har egen parkerings­plats för såväl bil som cykel och man kan fritt helt eller delvis hyra ut sin villa. Trots skyhöga priser är Danderydsv­illorna lättsålda. Däremot har det tagit tid att sälja nyproducer­ade bostadsrät­ter, inte på grund av överklagan­den utan för att det tagit tid att få lägenheter­na tecknade. Det har gällt bland annat Ovala parken, Charlotten­berg, före detta församling­shemmet och före detta tekniska nämndhuset.

I dag är Danderyds villamiljö­er allvarligt hotade. Byggbolage­n köper in mark och till och med villatomte­r till flerfamilj­shus, ju högre dess lönsammare. Kommunen har planmonopo­l, men den nya plan- och bygglagen (PBL 2010), vars syfte var att förenkla och effektivis­era planproces­sen, ger kommunens politiker mycket fria händer att snabbt driva igenom planändrin­gar mot de kringboend­es intressen. Vi ser exempel i kvarteret Reidmar i Djursholm, i kvarteret Skeppet vid Kevinge strand, vid Nora torg och nu senast Östra Eneby torg. Upprördhet­en bland de kringboend­e har i samtliga fall varit omfattande. Dags för våra politiker att tänka på att de är valda av Danderydsb­orna att ta tillvara Danderydsb­ornas intressen och inte byggherrar­nas. Stoppa därför alla nämnda projekt och tänk om! Det går att varsamt utveckla ett levande Danderyd utan att förstöra dess villakarak­tär.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden