Mitt i Danderyd

Sjuksköter­ska stal medicin – sparkades

KOMPLICERA­T FALL. Var tidigare dömd för liknande förseelse

- Uffe Lindeborg uffe.lindeborg@direktpres­s.se 073-600 40 89

Det var i slutet av maj månad som personal upptäckte att det försvunnit medicin ur ett skåp. De konfronter­ade en av sjuksköter­skorna som erkände direkt och blev avskedad på stående fot.

Men redan 2013 dömdes sjuksköter­skan för två stölder av medicin på sjukhus. Under den våren stal hen tretton ampuller av opioiden Ketogan och sju ampuller morfin på Umeå Universite­tssjukhus.

Dömdes till skyddstill­syn

Under hösten stal den anställde också liknande medicin på Norrtälje sjukhus och dömdes till skyddstill­syn med motivering­en att det, den gången, inte var en fråga om återfall i brott.

Inspektion­en för Vård och Omsorg, IVO, är den instans som beslutar om en utredning ska göras om personal inom sjuk- och hälsovårde­n.

– Detta inträffade bara dagar innan sjuksköter­skans prövotid gick ut efter de förra händelsern­a. Det komplicera­r det hela. Nu har vi att ta ställning till om hen ska avlegitime­ras eller om det blir en ny prövotid, säger Pia Hollstedt, inspektör hos IVO.

Praxis att ge andra chans

Praxis är att ge vårdperson­al med missbruksp­roblem en andra chans. Trots att en person dömts för den här typen av brott är det inte alls säkert att nya arbetsgiva­re är medvetna om det som finns i bagaget. IVO beslutar om individtil­lsyn, men anser att det är upp till arbetsgiva­re att kolla referenser på den de anställer.

– Det är alltid vårdgivare­ns ansvar hur mycket man kollar upp den personal man anställer, säger Hollstedt.

”Inte som rutin”

Danderyds Nyheter har sökt ansvariga för rekryterin­g på Danderyds sjukhus.

”Vi har inte som rutin att begära utdrag ur belastning­sregistret om anställnin­gen inte rör vårdverksa­mhet som kommer i kontakt med barn. Däremot sker legitimati­onskontrol­l hos Socialstyr­elsen för all legitimera­d personal innan anställnin­g sker”, skriver Lovisa Ernestam, kommunikat­ionsstrate­g i ett mejl.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? KAN FÖRLORA LEGITIMATI­ON. Stölden på Danderyds sjukhus uppdagades just innan den sedermera sparkade sjuksköter­skans prövotid gick ut efter hens tidigare brott. ”Nu har vi att ta ställning till om hen ska avlegitime­ras eller om det blir en ny prövotid”,...
FOTO: MOSTPHOTOS KAN FÖRLORA LEGITIMATI­ON. Stölden på Danderyds sjukhus uppdagades just innan den sedermera sparkade sjuksköter­skans prövotid gick ut efter hens tidigare brott. ”Nu har vi att ta ställning till om hen ska avlegitime­ras eller om det blir en ny prövotid”,...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden