Mitt i Danderyd

” Tänk dig ditt hem och sen tar du ner alla tavlor”

I sin verkstad håller Heikki Haapanen på att böja stål efter sin frus ritningar – skulpturer som ska pryda entrévägga­rna på Träffpunkt Enebyberg.

-

Jag tycker verkligen man har lyckats med det i Enebyberg, där möts verkligen folk i alla åldrar.

Arbetet är i full gång med att tillverka stålskulpt­urerna som ska pryda väggarna som möter en när man kliver in på Träffpunkt Enebyberg. Och de som står bakom de kommande verken är Heikki Haapanen och hans fru Kristine Lagzda Haapanen.

– Jag och min fru tyckte att det hade varit intressant att göra det här tillsamman­s. Hon ritar sammanhäng­ande figurer som binds ihop med en linje och sen smider jag och böjer stålet, säger Heikki Haapanen, som driver ” Djursholms svets och smide” på Edsviksväg­en.

Figurerna är utritade på ett stort pappersark; en äldre man med en rullator, en gravid kvinna och ett barn som leker.

– De ska ju vara på en träffpunkt och jag tycker verkligen man har lyckats med det i Enebyberg, där möts verkligen folk i alla åldrar.

Förhoppnin­gen är att konstverke­n ska vara uppe någon gång i sommar. För Heikki är det inte första gången han tillverkar offentlig konst i Danderyd. Förutom en stålskulpt­ur av en ek vid apoteket Eken så har han även smitt en skulptur av planeten Mars utanför Åhléns i Mörby centrum. Men frågan är: hur uppskattad blir den offentliga konsten?

– Jag brukar svara ”tänk dig ditt hem och sen tar du ner alla tavlor”, det är svaret. Det är inte så att man kollar på alla sina tavlor hemma varje dag, men de gör att man trivs. Så det viktiga är att den offentliga konsten finns och jag tror betydelsen är väldigt stor, säger Heikki Haapanen.

 ??  ?? Text och foto: Kevin Wedin SKISSER. Så här ser skisserna ut som Kristine ritar och som Hekki formar stålskulpt­urerna efter. PROTOP. En prototyp av hur en av flera figurer ser ut som ska pryda Träffpunkt Enebyberg.
Text och foto: Kevin Wedin SKISSER. Så här ser skisserna ut som Kristine ritar och som Hekki formar stålskulpt­urerna efter. PROTOP. En prototyp av hur en av flera figurer ser ut som ska pryda Träffpunkt Enebyberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden