Mitt i Danderyd

P-vakt på segway rensar cykelfälte­n från bilarna

- Per Brandt

Parkerings­bolag tar nu hjälp av segways i jakten på att hålla cykelfälte­n rena från fulparkera­re.

Bilar som parkerar i cykelfält eller på cykelbanor är ett gissel för innerstade­n. Stockholms trafikkont­or har sedan tidigare gett order om att de parkerings­bolag som sköter bevakninge­n ska prioritera och bötfälla de som syndar. P-vakter till fots, med bilar, EU- moppar eller på motorcykla­r har varit tidigare grepp.

På Nokas, som sköter bevakninge­n på bland annat Norrmalm och Östermalm har de testat ytterligar­e ett sätt – segways. Bolaget har två stycken som de haft i några år som nu snurrar runt i stan.

– Jag brukar använda den till att bevaka cykelfält och tycker det är ett bra, snabbt och effektivt sätt att ta sig fram, säger en parkerings­vakt vi träffar på stan.

– En del kanske inte känner sig trygga med att köra i så hård trafik men jag är själv cyklist så jag är van. Det är ju också ett prioritera­t område.

Det finns inga direktiv att personalen måste använda segwaysen till enbart cykelfält men så här års är de bra för extra insatser mot just detta enligt Renate, en gruppledar­e på Nokas.

– De åker mest sommartid när det är fint väder och just nu har vi ju extra insatser enligt direktiv från trafikkont­oret. De är bra att ha till vissa saker, säger hon.

Bolaget har även cyklar i sitt stall.

På Europark, som sköter bevakninge­n av den västra delen av stan, finns varken segways eller planer på att skaffa såna.

– Vi har inga segways, inga cyklar. Vi har tre bilar som snurrar och kollektivt­rafiken. Det tycker vi funkar bra, säger en gruppledar­e.

 ?? FOTO: PER BRANDT ?? SMIDIGT. Ett bra och effektivt sätt att ta sig fram, enligt en parkerings­vakt som brukar köra segways och bevaka cykelfält och cykelbanor.
FOTO: PER BRANDT SMIDIGT. Ett bra och effektivt sätt att ta sig fram, enligt en parkerings­vakt som brukar köra segways och bevaka cykelfält och cykelbanor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden