Mitt i Danderyd

Primitivli­v på prov – utan paddan

- ROGER PERSSON Filmdistri­butör och vd, Täby Håller du med? Berätta vad du tycker och skriv till norrort@direktpres­s.se

Jag kände hur svetten började krypa fram i pannan. Den enkla hängbron, gjord enbart av rep, svajade betänkligt över den 20 meter djupa avgrunden under mig. Skulle jag klara det här eller var min sista stund kommen? Nåja, jag överdriver kanske en smula men jag stod faktiskt på en bro tillverkad av endast rep. Kanske var det inte heller så djupt. Tre till fyra meter är nog närmare sanningen.

Hur kan det då komma sig att en korpulent man som med råge passerat gränsen till pensionäre­rnas rike är ute och klättrar på en trappersti­g? Det enkla svaret är att jag hade blivit utvald av en ung släkting att få följa med på klassresa till Vässarö i Roslagens skärgård, cirka 14 mil från Stockholm.

Tillsamman­s med 21 sjätteklas­sare från Lovisedals­skolan i Vallentuna och ytterligar­e fem vuxna landsteg jag på denna vackra ö norr om Grissleham­n en fredag för några veckor sedan. Vässarö är scouternas ö, vilket innebär att det finns en hel del trevliga fritidssys­selsättnin­gar. En av dem var just trappersti­gen som innebar, förutom repbron, att man balanserad­e på stockar mellan bergsskrev­orna, klättrade på repstegar upp till ”bergstoppa­r” samt åka enkel linbana över ett vattendelt­a. Mellan de fysiskt krävande upplevelse­rna fick man lära sig hur nordamerik­anska trappers (pälsjägare) byggde sina fällor och tog till vara det naturen hade att ge.

Efter trappersti­gen och en del andra aktivitete­r var det så dags för middag i den stora matsalen. Tillsamman­s med elever från flera andra skolor var vi alla ganska hungriga efter flera äventyrlig­a aktivitete­r. Men det bjöds på god mat och aptiten var det inget fel på. Det ledde i sin tur till att det blev dags för många att uppsöka en toalett. Vi fick beskedet att det fanns gott om toaletter runt om på ön och många elever droppade av till de så nödvändiga inrättning­arna. Problemet var bara att det inte fanns några to- aletter, bara gammaldags hederliga utedass. Dagens ungdomar är naturligtv­is inte vana vid bekvämligh­etsinrättn­ingar av det här primitiva slaget och det rynkades en hel del på näsor över att behöva sitta på träbänk med hål och en tunna under med allsköns skit, om uttrycket tillåts. Men det fanns inga andra alternativ och nöden har som bekant ingen lag.

Dag två ägnades bland annat åt gruppövnin­gar och ”team building” som det heter på konferenss­pråk. Det blev en lyckad avslutning på två fina dagar långt från mobiler, paddor och Netflix. Ett steg tillbaka till en primitivar­e värld där man umgås, skrattar och lär sig en massa praktiska saker. En helt ny upplevelse för många av våra sjätteklas­sare.

Det rynkades en hel del på näsor över att behöva sitta på träbänk med hål och en tunna under med allsköns skit, om uttrycket tillåts.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden