Mitt i Danderyd

C vill se särskild bostadskö för studenter – men till vilka lyor?

- Kevin Wedin

Centerpart­iet i Danderyd föreslår i en motion att skapa en studentbos­tadskö för Danderydsu­ngdomar. Men vilka bostäder ska de köa till?

Nyligen så lämnade Danderydsc­entern in en motion med förslaget att inrätta en studentbos­tadskö för ungdomar från Danderyd.

– Tidigare har det inte varit möjligt att ha en egen bostadskö i Danderyd om man samtidigt vill vara med i Storstockh­olms bostadskö. Däremot får man ha en egen kö för specialbos­täder som äldreboend­en och studentbos­täder, säger Siv Sahlström, gruppledar­e för Centerpart­iet i Danderyd.

Vidare menar hon att de bostäder som idag byggs i Danderyd främst består av bostadsrät­ter, något som försvårar arbetet för kommunen att öronmärka bostäder för specifika ändamål.

Men vilka lägenheter skulle man kunna upplåta som studentbos­täder?

– Nu bygger vi ju särskilda paviljonge­r för nyanlända och det känns inte bra att vi kan anvisa lägenheter åt nyanlända men inte hjälpa våra ungdomar att få en studentbos­tad. Det ökar också risken att det blir en motsättnin­g.

Ett förslag Siv nämner är att man kan bygga modulbostä­der i Danderyd som specifikt riktar in sig på studen- ter. När man sedan studerat klart så förlorar man rätten till bostaden.

– Man skulle kunna göra något sådant, då blir det lite lika villkor och fler Danderydsu­ngdomar får möjlighet att bo kvar under sin studietid. Sen var man skulle bygga de här modulerna är en fråga i sig.

Kommunen har idag lägenheter som används för sociala ändamål, kan man använda dessa?

– Det tror jag inte vi kan göra, det beror på om det skulle finnas platser över och vi måste se över vår tillgång. Man kan bygga moduler men också se över andra lösningar.

 ??  ?? EN VACKER DAG...
EN VACKER DAG...
 ?? FOTO: KEVIN WEDIN ?? KÖFÖRSLAG. Siv Sahlström (C), föreslår intern studentbos­tadskö åt Danderyds ungdomar.
FOTO: KEVIN WEDIN KÖFÖRSLAG. Siv Sahlström (C), föreslår intern studentbos­tadskö åt Danderyds ungdomar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden