Mitt i Danderyd

Bättre planerade resor om förintelse­n

- Tove Martin 073-600 69 00 tove.martin@direktpres­s.se

I mitten av juni uppdagades att skolelever heilat på en klassresa till Auschwitz. Nu lanserar Forum för levande historia en reseguide som ska hjälpa lärare att förebygga liknande händelser.

Efter händelsen då Östermalms­elever spelade in en nazist- film där de heilade under en skolresa till Auschwitz har Forum för levande historia och Segerstedt­institutet tagit fram en resehandle­dning och guidemater­ial som ska hjälpa lärare att förbereda och utforma liknande skolresor.

Christer Mattsson vid Segerstedt­institutet har varit med och tagit fram materialet. Han lyfter fram vikten av att hjälpa eleverna att sätta platserna i ett sammanhang.

– En resa blir inte bättre än den förberetts. Läraren kan uppleva platserna som starka och bli tagen och berörd, men det kommer från förkunskap och förförståe­lse. Det är erfarenhet­er som man oftast inte har när man är 14 år gammal. Ibland blir det inte så bra. Läraren kanske tänker att man åker och ser kvinnohår och blir berörd. Men utan förberedel­se åker en elev och ser kvinnohår som bara är hår och sen åker man tillbaka till hotellet.

Viktigt att diskutera

Det var just på hotellet som niondeklas­sarna från Fredriksho­vs slotts skola spelade in en film där de heilade.

Kan resehandle­dningen och guiderna förebygga den här typen av händelser?

– Ja absolut. Vi lyfter fram hur man kan använda både hotell, restaurang och buss som plattforma­r för att samtala och diskutera. Hotellet är inte bara ett ställe att sova på, utan också ett ställe för diskussion om det man sett och upplevt. Det är en förläng- ning av klassrumme­t, säger Christer Mattsson.

Resehandle­dningen är en aktualiser­ad och utvecklad upplaga av ett material från 2009. Den innehåller både material till förberedel­ser i klassrumme­t och på plats.

– Vi tycker att detta är en väldigt viktig verksamhet. Vi har 40 000 svenska besökare i Auschwitz varje år och den absoluta merparten är elever. Det är några av de största pedagogisk­a insatser vi har för att stärka tilltron till demokratin. Det kan bli fel ibland, men i grund och botten är det här en bra och viktig verksamhet, säger Christer Mattsson.

”Del i större arbete”

Ingrid Lomfors är överintend­ent på Forum för levande historia och tycker att det är viktigt att förbereda eleverna inför skolresor.

– Händelsen på skolan är i sig inte orsaken, men den visar på betydelsen att det finns ett bra material för att förbereda eleverna inför att förstå allvaret i resan. De kommer till en plats som varit helvetet på jorden, säger hon.

Hon framhåller att skolresorn­a är viktiga, men att det bara är en del i större arbete.

– En resa kan inte göra underverk, barn vaccineras inte mot ondska på en skolresa. Det här är frågor som man måste återkomma till hela tiden.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS, SANNA SJÖSWÄRD, KARL GABOR ?? SKOLRESOR. Forum för levande historia har tagti fram en reseguide som ska hjälpa lärare att bli bättre på att förbereda resor till förintelse­läger. Christer Mattson vid Segerstedt­institutet har varit med och tagit fram resehandle­dningen och Ingrid...
FOTO: MOSTPHOTOS, SANNA SJÖSWÄRD, KARL GABOR SKOLRESOR. Forum för levande historia har tagti fram en reseguide som ska hjälpa lärare att bli bättre på att förbereda resor till förintelse­läger. Christer Mattson vid Segerstedt­institutet har varit med och tagit fram resehandle­dningen och Ingrid...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden