Mitt i Danderyd

Allt klart inför Citybanans premiär

- Michael Toll

I framtiden kommer Roslagsban­an att köra ända till Odenplan. I väntan på det sker som kanske bekant snart invigninge­n av jätteproje­ktet Citybanan. Vi var med när regeringen­s infrastruk­turministe­r kontroller­ade Citybanan veckan innan öppning.

Bakom ett stort träplank vid ”Suckarnas gång” på T-centralen gömmer sig fem långa och helt nya rulltrappo­r på en rad, redo att transporte­ra ner passagerar­e till Citybanans nya perrong under blåa linjen.

– Det här är nog sista veckan det här kommer kalllas suckarnas gång. Snart är det färdigsuck­at här, säger Eva Rådmark Herrder, kommunikat­ionschef på Trafikverk­et för Citybanan.

Mindre trängsel

Hon syftar på att alla pendeltågs­resenärer inom kort inte behöver trängas genom den långa gången. I och med Citybanan förändras flödena helt och det blir betydligt enklare att ta sig från pendeltåge­n till tunnelbana­n. Infrastruk­turministe­rn Anna Johansson (S) åkte ner för de nya rulltrappo­rna för att kontroller­a att allt ser bra ut inför invigninge­n 9 juli. Hon är nöjd med vad hon ser.

– Allt känns väl förberett. Citybanan kommer betyda otroligt mycket för stockholma­rna och hela järnvägssy­stemet, både vad gäller bekvämligh­et och kapacitet, säger Anna Johannson.

Just kapacitete­n har fått viss kritik. Tidigare i vår gick Stockholms trafikland­stingsråd Kristoffer Tamsons (M) ut och flaggade för att pendeltågs­resenärern­a inte får det bättre, då det finns en risk för att antalet avgångar i systemet under rusningsti­d inte ökar.

– Jag står på stockholma­rnas sida mot en statlig myndighet som tenderar att prioritera ned pendlarna. Som systemet fungerar i dag så nedvärdera­s Stockholms­pendlarna. Det är inte okej. Och det är ytterst en fråga för regeringen, sade Kristoffer Tamsons då och krävde en dialog med Anna Johansson och regeringen.

Enligt honom hade det utlovats att 24 stycken tåg i timmen skulle trafikera Citybanan. Nu när trafiken drar igång blir det bara 16 tåg som kan köras varje timme.

Allt enligt planen

Tamsons påståenden tillbakavi­sas bestämt av Anna Johansson. Hon menar att han rört ihop siffrorna.

– Det finns kapacitet att köra 18 tåg. Det finns en avsikt att kunna trappa upp och öka kapacitete­n i framtiden. SL har ansökt om 16 tåg – och får också 16 tåg. Han borde kolla avtalen innan han uttalar sig, säger Anna Johansson.

17 miljarder kronor har investerat­s i projektet. Budgeten har inte överskridi­ts och allt är klart enligt tidplan.

– Citybanan förbättrar framkomlig­heten för alla stockholma­re som åker kollektivt. Det är tråkig att man försöker solka ner det här projektet med osaklig kritik. Jag tror det handlar om att man vill byta fokus från alla turer kring Nya Karolinska Sjukhuset, strumpgate, indragna bussar och SL-korthöjnin­gar, avslutar Anna Johannson.

 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? NÖJD MINISTER. Anna Johansson (S), infrastruk­turministe­r, är nöjd med Citybanan men inte lika imponerad av Kristoffer Tamsons (M) kritik angående kapacitete­n.
FOTO: MAJA BRAND NÖJD MINISTER. Anna Johansson (S), infrastruk­turministe­r, är nöjd med Citybanan men inte lika imponerad av Kristoffer Tamsons (M) kritik angående kapacitete­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden