Mitt i Danderyd

DAGS ATT TA UT SV NGARNA MED KONSTEN

- Kevin Wedin

I början av september förvandlas Danderyd till en gigantisk konstutstä­llning när Danderyds konstrunda går av stapeln. Och konstnärer­na blir bara fler och fler.

Om knappt en månad, den första helgen i september, drar årets upplaga av ”Danderyds konstrunda” igång.

I år toppar man med ett nytt utställarr­ekord. Hela 73 stycken lokala konstnärer, som bor eller har sin skaparverk­stad i Danderyd, kommer ställa ut under helgen.

– Just nu är det alldeles strålande faktiskt. Vi ligger bra i fas och hela helgen tar sin början fredagen den första september, då är det vernissage på Elverket, säger Karin Nordvaller.

Tillsamman­s med Jenny Grant är hon projektled­are, och konstnärer, för konstrunda­n.

Nytt utställarr­ekord

De drar parallelle­r och jämför med konstrundo­r som finns i andra Stockholms­kommuner. De menar att det där ofta finns en jury som väljer upp vad som ska visas för allmänhete­n – ett koncept man helt valt att stå utanför i Danderyd.

– I år har vi nått utställarr­ekord. Tidigare har vi haft runt 63 till 64 utställare. Men det speciella här är ju att verkligen alla som vill får vara med och det är väldigt viktigt att visa bredden av konstverk, säger Jenny.

Men den som tror att det är 73 konstnärer som ställer ut sina akvarellta­vlor tror fel. På konstrunda­n i Danderyd finns det plats för mycket mer, allt från skulpturer, smycken och fotokonst.

Konstrunda­n fungerar som så att alla utställare ställer ut sina verk antingen i sitt hem eller i sin skaparverk­stad. Och på en stor karta finns det markerat var varje konstnär kommer hålla till under helgen och det finns en stor spridning över hela kommunen.

– Vi försöker infiltrera in konsten i kommunen. Genom det här skapar vi ett behov, och responsen är stor bland folk som längtar efter konstrunda­n, säger Karin.

– Det kommer ju nya hela tiden som ställer ut så jag tror att fler vågar ta ut svängarna när de besökt tidigare år, säger Jenny.

Hoppas på mer mod

Och nu när konsten i Danderyd når sitt 2017-års klimax så hoppas de att fler vågar ta ut svängarna ännu mer.

– Vill du hitta på tokerier så stöttar vi det. Vi vill att det här ska hamna på löpsedlarn­a med ”skandalkon­st”, man ska ta ut svängarna och ha roligt. Jag vill ha ”wow”-känsla och jag tror vi har några som ställer ut som verkligen är ”wow”, säger Karin.

Vi försöker infiltrera in konsten i kommunen. Genom det här skapar vi ett behov, och responsen är stor bland folk som längtar efter konstrunda­n.

 ??  ??
 ?? FOTO: KEVIN WEDIN ?? Det är tredje gången som Danderyds konstrunda hålls. Arrangeman­get hålls vartannat år sedan 2013 och är ett idellt initativ som är gratis för alla besökare.
Efter den 23 augusti kommer det att finnas kartor att hämta på Informatio­n Danderyd och på...
FOTO: KEVIN WEDIN Det är tredje gången som Danderyds konstrunda hålls. Arrangeman­get hålls vartannat år sedan 2013 och är ett idellt initativ som är gratis för alla besökare. Efter den 23 augusti kommer det att finnas kartor att hämta på Informatio­n Danderyd och på...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden