Mitt i Danderyd

Dramatisk ökning av inbrott…

- Lotten Engbom 073-600 69 39 lotten.engbom@direktpres­s.se

Enligt Stefan Dahlgren, polis i lokalpolis­område Täby, har det skett en markant ökning av inbrott i Täby och Danderyd den senaste tiden.

Under loven, när många Täbyoch Danderydsb­or är bortresta och husen står tomma, brukar inbrotten öka. Men enligt polisen har ökningen nu skett under hela året.

– Tittar man i Täby hela perioden från januari fram till nu har vi nästan en fördubblin­g av inbrott från förra året. Det har väl varit en fyra inbrott i snitt i veckan nu under sommaren, säger Stefan Dahlgren, lokalpolis.

Enligt Dahlgren rör det sig troligtvis om en eller flera inresta ligor som är proffs på det de gör.

– Vi har haft inbrott i Täby och Danderyd i förra veckan där det är en bil som har synts som har kopplingar till Sydamerika, säger Stefan Dahlgren.

Hur har den kopplingar till Sydamerika?

– Bilen är inte registrera­d där, men det finns kopplingar på bilnumret till Sydamerika.

Det ska dock inte vara något specifikt område i Täby eller Danderyd som är extra utsatt.

– Nej, ena veckan kan det vara i Kyrkbyn, nästa i Näsbypark. Det har inte varit någon tendens till att ” nu rensar vi en stadsdel i Kyrkbyn”, säger Stefan Dahlgren.

– De inbrott då man stjäl dyra vinsamling­ar och sådana saker har man nog rekat innan men annars ger man sig ut i ett område, tittar på hur stor sannolikhe­t det är att man kan komma undan. Vi tror att det är lite på måfå.

Kommer tillbaka

Däremot är polisen vaksam i de områden där ett inbrott skett. I de områdena har de under den senaste tiden haft mindre insatser.

– Lyckas man kan man komma tillbaka, man hittar in och ut. Forskare har kunnat påvisa att om man får ett inbrott på en adress så är det ganska hög sannolikhe­t att det blir i någon av grannfasti­gheterna en kort tid efter, säger Stefan Dahlgren.

Pratar med boende

Tidigare i veckan hade polisen tillsamman­s med polisvolon­tärer och Grannsamve­rkansbilar en insats i Täby och Enebyberg.

– Vi försöker åka ut och göra folk uppmärksam­ma. Det har gett att vi pratat med folk i områdena, och det får man säga är en framgång. Vi får extra ögon, säger Dahlgren.

– Vi kan inte själva klara upp det här, vi måste ha tips från allmänhete­n. Det är ett ”tillsamman­sprojekt”.

Om man får ett inbrott på en adress så är det ganska hög sannolikhe­t att det blir i någon av grannfasti­gheterna en kort tid efter.

 ??  ?? ÖKNING. Jämfört med samma period förra året har det sedan årsskiftet skett en markant ökning av inbrott.
ÖKNING. Jämfört med samma period förra året har det sedan årsskiftet skett en markant ökning av inbrott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden