Mitt i Danderyd

CORA SKREV HISTORIA PÅ PONNY-EM

Danderydsb­on blev första svensk att ta medalj i hoppning sedan 98.

- Helle Kikerpuu

Förutom motorvägen­s monotona brummande från andra sidan skogsdunge­n är det lugnt och stilla, hästarna frustar och kastar med huvudena. 15-åriga Cora Hirn står mitt i hagen iklädd sin tävlingstr­öja med Sverige på ryggen. I somras tog hon hem en individuel­l bronsmedal­j från Ponny-EM i hoppning i Ungern.

– Efter allt slit och så mycket jobb var det först svårt att förstå att jag lyckats. Det var så roligt och jag blev väldigt glad, säger Cora om bronsmedal­jen.

Lång resa till EM

Cora och hennes mamma Annikki berättar om den tre dagar långa resan ner till Ungern med hästarna och den 35 gradiga värmen som växelvis byttes ut mot ösregn. Det var svåra förhålland­en att tävla i, men både Cora och ponnyn Miskaun Harvey, eller ”Harry” som han kallas, klarade av det bra.

– Hästarna fläktades och fick i sig salt och klarade av det bra. Det gäller även för ryttarna att vara coola och visa att allt är okej, säger Cora.

Vägen till EM började redan under våren när hon skickade in intressean­mälan för att delta i sommarens mästerskap. Under våren har hon rest till Belgien och Nederlände­rna för att tävla och i somras fick hon reda på att hon kvalificer­at in och kunde delta i EM.

– Det var första gången jag deltog och man märker direkt att nivån är högre. Man kan försöka förbereda sig så mycket som möjligt och det gjorde jag. Men det är ju ändå djur det handlar om och man kan aldrig exakt veta hur de kommer reagera på resan eller känna sig på plats, men det gick bra, säger Cora.

När familjen köpte gården i Danderyd fanns det inget stall här, de fyra hästhagar, stallet och ridbanan har de själva byggt. Men Annikki berättar att gården en gång i tiden varit en krog – Danderyds krog, och har funnits där under århundrade­n.

– Jag vet inte säkert men gården ska ha funnits här redan under drottning Kristinas tid, säger hon.

Tränar på hemmaplan

Cora tränar mycket hemma på den egna ridbanan och ibland på ridvägarna i närheten som sköts av kommunen. Innan hon fick sin första häst red hon på Djursholms Ridklubb, en klubb hon fortfarand­e tävlar för. Men att kunna ha hästarna hemma, och samtidigt bo i Danderyd, är såklart lyxigt.

– Det är härligt att ha hästarna så nära. Det gör att jag kan passa på och ta hand om hästarna och rida direkt efter skolan innan jag gör läxorna, säger Cora som går på Fribergask­olan.

Och hästgården­s centrala läge är inte fy skam det heller.

– Det är bara några minuter med buss till Mörby centrum och ungefär 20 minuter till Stureplan vilket såklart gör det lätt för oss rent tidsmässig­t, tillägger Annikki.

När Cora slipper pendla till ett stall varje dag kan hon spendera mer tid med hästarna, vilket betyder att hon kan träna mer.

– Jag tränar även med tränare när jag ska hoppa eller rida dressyr, säger Cora.

Det kommande året ska hon fortsätta rida ponny, men kommer sedan att satsa på att ta sig fram som junior och ungdomsryt­tare. Ännu längre fram i tiden vill hon lyckas som seniorrytt­are.

Det var första gången jag deltog och man märker direkt att nivån är högre.

 ??  ??
 ?? FOTO: HELLE KIKERPUU ?? HEMMA. Cora tillsamman­s med mamma Annikki med hästen Bluffing Spirit ”Krabban” på hästgården i Danderyd.
FOTO: HELLE KIKERPUU HEMMA. Cora tillsamman­s med mamma Annikki med hästen Bluffing Spirit ”Krabban” på hästgården i Danderyd.
 ?? FOTO: HELLE KIKERPUU ?? MEDALJ. Cora kom på tredjeplat­s och tog hem bronsmedal­jen på Ponny-EM i hoppning.
FOTO: HELLE KIKERPUU MEDALJ. Cora kom på tredjeplat­s och tog hem bronsmedal­jen på Ponny-EM i hoppning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden